De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


woensdag
18 augustus 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[Autosite]
[ABN AMRO]

UPC: oplopende verliezen
en problemen met de Opta

Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, woensdag

Beleggers in kabelexploitant UPC moeten over stalen zenuwen beschikken. De oplopende verliezen zijn in deze branche weliswaar geen uitzondering, maar het geschil met toezichthouder Opta raakt UPC in het hart.

De eerste helft van dit jaar is voor de kabelexploitant, in ons land onder meer eigenaar van het Amsterdamse kabelnetwerk A2000, uitgedraaid op een verlies van niet minder dan ƒ301 miljoen. Dat is bijna even veel als de omzet van ƒ332 miljoen.

Vorig jaar boekte UPC in dezelfde periode een omzet van ƒ195 miljoen en een verlies van ƒ111 miljoen. In het tweede kwartaal van dit jaar kwam het verlies uit op ƒ161 miljoen, tegen ƒ59,4 miljoen een jaar eerder. De kabelonderneming houdt er rekening mee dat de verliezen de komende jaren aanhouden.

UPC doet forse investeringen in voornamelijk kabelnetwerken. Het doel daarvan is om behalve tv-signalen ook digitale signalen te gaan doorgeven, bijvoorbeeld voor internet. Maar UPC wil met eigen tv-kanalen als Extreme Sports ook tv-producent zijn en advertentiegelden ophalen. De onderneming rekent erop dat zowel de internet-signalen als de eigen tv-programma's op termijn meer geld in het laatje zullen brengen dan het aanbieden van kabelabonnementen.

In dat kader is de uitkomst van het door abonnee-tv-zender Canal+ geïnitieerde geschil met de Opta van levensbelang voor UPC. De Opta is van mening dat UPC nu op zijn duur gekochte kabelnetten ook digitale signalen van bedrijven als Canal+ moet doorgeven. Dat doorkruist de plannen om die winstgevend gedachte signalen vooral zelf te kunnen uitbuiten. Overigens valt het met de winstgevendheid van digitale tv en internet-toegang nog wel mee: Canal+ heeft in Nederland nog nooit winst gegenereerd, terwijl de inkomsten op de internetmarkt door de moordende concurrentie ook onder druk staan.

De traditionele kabeltv-activiteiten zijn nog steeds goed voor circa 90 procent van de omzet van UPC. Internet maakt nu nog maar zo'n 3 procent van de omzet uit, maar over een aantal jaren moet dat percentage uitkomen op veertig. In de eerste zes maanden van dit jaar boekte de internet-poot Chello in totaal ƒ15,8 miljoen omzet. Dat bedrag werd betaald door niet meer dan een kleine 17.000 particuliere abonnees en nog geen 500 zakelijke gebruikers. De omzet in het tweede kwartaal groeide ten opzichte van de voorgaande drie maanden met 43 procent tot ƒ9,3 miljoen.

De oorzaak van de groeiende verliezen moet worden gezocht in de expansiedrift van het in Amsterdam gevestigde bedrijf. Dit jaar nam UPC voor bijna een half miljard gulden het resterende belang in A2000 over en kocht het voor ongeveer eenzelfde bedrag energiebedrijf Nuon uit als aandeelhouder bij United Telekabel Holding.

In juni nam UPC nog een belang in SBS Broadcasting, de eigenaar van onder meer de Nederlandse commerciële tv-stations SBS6 en Net5. Dat kostte ƒ220 miljoen.

Al die overnames zorgen voor een vrijwel continu lege kas bij het bedrijf. Hoewel de beursgang in februari een bedrag opleverde van ƒ2,5 miljard, moest er krap vier maanden later alweer een obligatielening worden uitgeschreven van ruim ƒ3 miljard. Dat laatste bedrag is bedoeld ter financiering van toekomstige overnames.

Daartegenover staat dat UPC sinds de beursintroductie in omzet is verdubbeld. Na afronding van alle aangekondigde overnames zal UPC voor 5,6 miljoen huishoudens de kabelaansluiting verzorgen. Daarnaast beschikt de onderneming dan over bijna 125.000 particuliere telefoonabonnees en iets meer dan 14.000 zakelijke telefoonklanten.

UPC is nog steeds druk bezig met kabels leggen

FOTO: DIJKSTRA






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.