De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


woensdag
18 augustus 1999

 


[Autosite]
[ABN AMRO]
[BOL, voor al uw boeken]

Libertel vertekent
nettoresultaat
Internatio-Müller

Van een onzer verslaggevers - ROTTERDAM, woensdag

Het Rotterdamse handels- en installatieconcern Internatio Müller heeft in het eerste halfjaar van 1999 de nettowinst zien dalen van EUR36,9 miljoen (ƒ81,3 miljoen) naar EUR29,5 miljoen (ƒ65 miljoen). Die forse daling is echter te wijten aan de bijzondere bate van ƒ20 miljoen die de verkoop van het belang in Libertel vorig jaar met zich meebracht.

Gecorrigeerd voor die vertekening boekte Internatio Müller juist een winststijging van 6,8%. Voor het gehele jaar verwacht het concern een "hoger" netto resultaat exclusief bijzondere baten en lasten. Dat is al concreter dan in het jaarverslag, toen de directie alleen meldde de toekomst "met vertrouwen" tegemoet te zien.

Dit toegenomen optimisme is direct terug te voeren op de verbeterde vooruitzichten voor de wereldeconomie. Gedurende de eerste zes maanden van jaar steeg de omzet met 6,4% tot EUR1,1 miljard (ruim ƒ2,4 miljard), een stijging die grotendeels is terug te voeren op acquisities.

De Interpharm-groep (distributie van medicijnen en drogisterij-artikelen) presteerde beter dan dit gemiddelde met een omzetstijging van bijna 14%. Door overheidsmaategelen, sterkere concurrentie en een nieuw computersysteem daalde de winst echter iets. De chemische distributie profiteerde van de verbeterde omstandigheden in het eerder door de Azië-crisis getroffen Australië en Nieuw-Zeeland, en zag de winst met 25% stijgen.

Ook de tweede poot onder Internatio-Müller, techniek, zag de winst met fors stijgen, en wel met 21,8%.

De twee divisies van wat ooit een conglomeraat actief in 13 sectoren was, zijn qua omzet en winstbijdrage goed vergelijkbaar. De havenpoot (nu geschaard onder de handelsactiviteiten) maakt inmiddels niet meer dan 2% van de omzet uit. Wel zal de 30%-deelneming in het containerbedrijf ECT ter zijner tijd zo'n ƒ200 miljoen opleveren, en zorgen voor een boekwinst die de Libertel-deal in de schaduw stelt.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.