De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


woensdag
18 augustus 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[Autosite]
[ABN AMRO]

Financials gevraagd

AMSTERDAM, woensdag

Op de Amsterdamse effectenbeurs ging alle aandacht gisteren uit naar de publicatie van Amerikaanse macrocijfers. De cijfers, over de ontwikkeling van de consumentenprijzen in juli van dit jaar, zouden een indicatie kunnen geven voor een eventuele nieuwe renteverhoging in de Verenigde Staten later deze maand. Nadat de cijfers om 14.30 uur bekend waren gemaakt, leken beleggers opgelucht en de rentevrees wat weg te ebben. De AEX-index sloot 6,6 punten hoger op 573,03.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Handel steeg de Amerikaanse index voor consumentenprijzen (CPI) in juli van dit jaar met 0,3% ten opzichte van de maand eraan voorafgaand. Exclusief de sterk schommelende prijzen van energie en voedingsmiddelen steeg de CPI met 0,2%. Beide cijfers waren conform de verwachting.

Daarmee werd het voor beleggers moeilijk inschatten wat het Amerikaanse stelsel van centrale banken zal besluiten, als het beleidsbepalende orgaan van de "Fed" op 24 augustus van dit jaar bijeenkomt voor een rentebesluit. De Federal Open Market Committee (FOMC) laat zich hierbij in hoge mate leiden door de ontwikkeling van de consumentenprijzen. Nu die niet mee- of tegenviel, blijft het onzeker wat het FOMC zal besluiten. Mocht er worden overgegaan tot een verhoging van de rente, dan zal die niet meer dan 25 basispunten zijn, zo wordt verwacht.

Groot fusie- of overnamenieuws bleef gisteren uit. Wel presenteerden een aantal Midkap- en lokale fondsen de resultaten over de eerste zes maanden van dit jaar. Van de AEX-fondsen eindigden uiteindelijk 17 met een plus en acht met een min.

Grootste procentuele stijger binnen de AEX was Océ. Het aandeel van de producent van kopieerapparaten en printers dikte EUR1,65 (8,4%) aan tot EUR21,20. Echt een aanleiding daarvoor was er volgens handelaren niet. "Océ is tot dusver natuurlijk wel de absolute achterblijver van het jaar", aldus één van hen. "Het aandeel lag de laatste tijd zo in de goot dat er niemand meer naar keek."

"Océ is zo in de goot getrapt, dat nu misschien iemand zegt, laat ik er maar eens een paar kopen", aldus een ander. "Als er dan niemand van zijn stukken afwil, dan kan de koers bij één grote koper al vrij snel vrij fors oplopen."

Opvallend goed deden de financiële waarden het. Binnen de AEX was ABN AMRO met een koerswinst van EUR0,90 (4,3%) op EUR21,90 de grootste winnaar. Volgens handelaren profiteerde ABN AMRO net als de overige financiële waarden van een aantrekkende dollar. Die noteerde bij het slot van de handel op het Damrak ƒ2,0934, tegen ƒ2,0882 een dag eerder. Daarnaast zouden professionele marktpartijen in verband met de optie-expiratie van aanstaande vrijdag short-posities af willen dekken.

Naast ABN Amro wonnen ook ING Groep, Aegon en Fortis procenten. ING dikte 2,6% aan tot EUR52,40. Aegon won 3% op EUR83,35 en Fortis pakte 3,4% op EUR30,50. Binnen de Midkap deed verzekeraar ASR goede zaken. Het aandeel won 2,7% op EUR62,40.

Zowel ASR als ABN Amro presenteert morgen de resultaten over de eerste zes maanden van 1999 en voor sommige beleggers zou dat aanleiding zijn om maar weer eens te speculeren op een mogelijke overname van de verzekeraar uit Rotterdam door de Amsterdamse grootbank.

Van de Midkap-fondsen eindigden uiteindelijk dertien hoger, twee onveranderd en acht lager. Grootste procentuele stijger was supermarktketen Laurus. Het aandeel dikte EUR0,80 (4%) aan tot EUR20,80. Echt een aanleiding daarvoor was er niet.

Grootste daler was Internatio-Müller, actief op het gebied van technische installaties, distributie en dienstverlening in havens. Het aandeel leverde EUR1,10 (4,9%) in tot EUR21,35 na teleurstellende cijfers over het eerste halfjaar.

Internatio-Müller boekte over de eerste zes maanden van 1999 een stijging van de nettowinst van 6,8%, tot ƒ65 miljoen. "De winst was daarmee aan de onderkant van wat verwacht was", aldus een handelaar. "Ook de beloofde hogere winst over heel 1999 was natuurlijk niet voldoende gekwantificeerd. Beleggers kiezen dan toch het zekere voor het onzekere en nemen winst."

Lokaal trok het aandeel van Simac Techniek de aandacht. Gisteren nabeurs rapporteerde de leverancier van onder meer informatie- en communicatietechnologie een voorlopig verlies over de eerste zes maanden van 1999 van "ongeveer ƒ20 miljoen". Op de kernactiviteiten in de Benelux, Duitsland en Tsjechië boekte de onderneming uit Veldhoven een verlies van "ongeveer ƒ3 miljoen".

Om een "substantiële kostenverlaging" te realiseren, zal Simac de werkmaatschappijen die eigen producten ontwikkelen geheel of gedeeltelijk afstoten. In de loop van het tweede halfjaar van 1999 verwacht de onderneming wat dat betreft concrete resultaten.

"Een bedrijf dat zo met de cijfers zit te klooien, zie je niet vaak", aldus een handelaar. "Dat komt nog stommer over dan Baan destijds in de Verenigde Staten." Volgens analisten van Stroeve Effectenbank heeft Simac zich vertilt aan overnames. Die zouden "buitengewoon onsuccesvol" in de bestaande onderneming zijn geïntegreerd. Het aandeel Simac sloot na een tussentijds verlies van bijna 21% met EUR7,90 uiteindelijk 15,5% onder de slotkoers van maandag.

René Lukassen






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.