De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


woensdag
18 augustus 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[Autosite]
[ABN AMRO]

A2000 stapt naar rechter

Van een onzer redacteuren - AMSTERDAM, woensdag

De Amsterdamse kabelexploitant A2000 stapt naar de rechter om concurrent programmamaker Canal+ van het lijf te houden. De Opta oordeelde half juli dat de UPC-dochter A2000 vanaf 15 september de programma's van Canal+ digitaal moet doorgeven. De kabelexploitant zegt technisch niet in staat te zijn om op zo'n korte termijn aan deze eis te voldoen.

De kabelexploitant heeft tegen het besluit een bezwaarschrift ingediend bij de telecomtoezichthouder. "Daarnaast hebben we een procedure bij de bestuursrechter aangespannen om het besluit te schorsen", aldus de woordvoerder. De zaak dient 31 augustus voor de rechtbank in Rotterdam.

Op dit moment geeft A2000 de programma's van de betaalzender Canal+ via twee kanalen analoog door. Door over te schakelen op digitale doorgifte kan Canal+ met één kanaal af, waar de zender ook maar een keer voor hoeft te betalen. Daarbij wordt het mogelijk allerlei aanvullende diensten aan te bieden zoals internet op televisie en elektronisch winkelen. A2000 wil dergelijke diensten in april volgend jaar zelf gaan aanbieden.

Behalve over de digitale doorgifte liggen de partijen ook in een conflict over de te betalen prijs. De Opta heeft bepaald dat A2000 binnen een maand opgave moet doen van de kosten. Als de partijen hier niet uitkomen doet de Opta een bindende uitspraak.

Over de doorgifteprijs liggen de beide partijen al jaren met elkaar overhoop. De rechter moest er al meerdere malen aan te pas komen om geschillen daarover te beslechten. Pas sinds de invoering van de telecommunicatiewet op 15 december vorig jaar is de Opta bevoegd om uitspraken te doen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.