De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
18 augustus 1999

 


[Netaspect]
[Autosite]
[BOL, voor al uw  boeken]
[Prive Roddelbox]

Mortieraanval op Servisch dorp Kosovo

Van onze correspondent - BOEDAPEST, woensdag

Twee Servische jongeren zijn gedood en vijf andere Serviërs gewond toen hun dorp in Kosovo gisteren met mortieren werd beschoten. Het dorp kreeg ten minste negen voltreffers te verwerken. De omgekomen jongeren waren een 14-jarig meisje en een 16-jarige jongen.

Het incident maakt duidelijk dat de KFOR-vredestroepen de provincie nog steeds niet onder controle hebben. Daarnaast is nu bewezen dat er nog groeperingen in Kosovo rondlopen die in het bezit zijn van zware wapens, ondanks het KFOR-verbod daarop.

Het plaatsje Klokot, in het zuidoosten van Kosovo, is voornamelijk Servisch. Ze bevinden zich in een heikele situatie omdat de omliggende dorpen Albanees zijn. De VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr heeft verklaard te zullen assisteren bij het vertrek van Serviërs. Het is een maatregel die aangeeft hoe wanhopig de situatie voor de Serviërs in Kosovo geworden is en geeft het failliet weer van de westerse politiek, die van een multi-etnisch Kosovo uitging.

Probleem voor de Serviërs in Kosovo is dat ze nauwelijks weten waarheen ze kunnen vluchten. Ook in Servië is men niet van harte welkom.

De KFOR-troepen konden gisteren slechts bescherming bieden bij de begrafenis van de twee jeugdige slachtoffers. Een Amerikaanse tank hield een oogje in het zeil. De bevolking zegt dat de vredestroepen te weinig doen om hen te beschermen. Zij beschuldigen het etnisch Albanese rebellenleger (UCK) ervan achter de wraakcampagne te zitten.

KFOR kon gisteren nog niet zeggen wie er verantwoordelijk was voor de aanslag.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.