De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
18 augustus 1999

 


[Netaspect]
[Prive Roddelbox]
[BOL, voor al uw  boeken]
[Autosite]

Hezbollah doodt
soldaten Israël
in Zuid-Libanon

Van onze correspondent - JERUZALEM, woensdag

Drie Israëlische soldaten zijn gisteren omgekomen en vijf anderen raakten ernstig gewond bij gevechten tussen het Israëlische leger een Hezbollah-guerrillastrijders in Zuid-Libanon.

De confrontaties vonden plaats een dag nadat in de Zuid-Libanese stad Sidon een commandant van de pro-Iraanse Hezbollah, Ali Dib, werd vermoord.

Die moord, waarvan Hezbollah Israël de schuld geeft, vormde de aanleiding voor heftige strijd in Zuid-Libanon, waarbij een Israëlische patrouille in een hinderlaag liep.

In het daarop volgende, bijna vijf uur durende gevecht tussen de Israëlische troepen, gesteund door hun luchtmacht, en Hezbollah vielen onder de guerrillastrijders een dode en diverse gewonden.

Terugtrekking
De escalatie van de strijd in Libanon legt een extra hypotheek op de herhaalde belofte van Israëls premier Ehoed Barak zijn troepen binnen een jaar terug te trekken uit de eenzijdig door Israël ingestelde veiligheidszone in Zuid-Libanon. Om zich te kunnen terugtrekken heeft Barak een vredesakkoord nodig met het in Libanon zeer invloedrijke Syrië, dat de afgelopen 48 uur niet in staat of bereid was een nieuwe geweldsexplosie te verhinderen.

Door de jongste ronde van geweld is snelle terugtrekking van de Israëlische troepen uit Libanon steeds onwaarschijnlijker geworden, met name omdat Syrië alleen over de streep te trekken is als Israël de in 1967 veroverde Golan-hoogte volledig teruggeeft.

Of Israël daartoe werkelijk bereid is, is onduidelijk. Syrië op zijn beurt heeft twijfels over de Israëlische verlangens tot vrede. Syrië wil pas echt onderhandelingen met Israël beginnen als de joodse staat nadrukkelijk aangeeft bereid te zijn, zonder voorwaarden vooraf, de complete Golan-hoogte terug te geven.

De confrontaties in Zuid-Libanon vallen samen met een patstelling in de onderhandelingen met de Palestijnen over de uitvoering van het in oktober vorig jaar gesloten maar begin dit jaar bevroren Wye-akkoord. Ook gisteravond traden Israëlische en Palestijnse onderhandelaars weer vruchteloos in het strijdperk.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.