De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
18 augustus 1999

 


[Netaspect]
[Autosite]
[Prive Roddelbox]
[BOL, voor al uw  boeken]

Turkije vaker toneel van aardbevingen

ANKARA, woensdag

De aardbeving die gistermorgen de streek rond de West-Turkse stad Izmit trof is de zoveelste in een reeks bevingen die Turkije de afgelopen decennia heeft getroffen.

In december 1939 kwamen bijna 33.000 mensen om het leven bij een aardbeving van 7.9 op de schaal van Richter die de oostelijke stad Erzincan trof.

Drie jaar later, in december 1942, schudde de aarde aan de kust van de Zwarte Zee: 3000 mensen verloren het leven. De beving had een kracht van 7 op de schaal van Richter.

In het volgende jaar was het in november weer raak. Opnieuw komen meer dan 3000 mensen om, deze keer in de streek ten noorden van de hoofdstad Ankara. Kracht: 7.2.

Een paar maanden later, we schrijven februari 1944, slaat de natuur andermaal toe, weer met een kracht van 7.2. In de omgeving van de westelijke plaats Bolu verliezen 4000 mensen het leven.

De zuidoostelijke plaats Varto wordt in 1966 slachtoffer van een beving van 6.9. Er komen 2394 mensen om.

In maart 1992 is het opnieuw Erzincan dat getroffen wordt, deze keer met een kracht van 6.8. Het dodental loopt op tot 653; bijna 4000 mensen raken gewond.

De laatste aardbeving vóór die van gisteren in Izmit treft in juni 1998 de Middellandse-Zeeplaats Adana: 145 mensenlevens zijn te betreuren. (Reuters)






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.