De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
18 augustus 1999

 


[Netaspect]
[Autosite]
[Prive Roddelbox]
[BOL, voor al uw  boeken]

Buitenlandse hulp
komt snel op gang

ISTANBOEL, woensdag

Buitenlandse hulporganisaties zijn gisteren onmiddellijk in actie gekomen na het nieuws over de rampzalige aardbeving in Turkije. Gisteravond waren de eerste Russische en Zwitserse reddingsteams al ter plekke. Ook Griekenland, Japan, Frankrijk, Israël, de Verenigde Staten en Iran boden onmiddellijk hulp aan.

De premier van de Turkije's aartsvijand Griekenland, Kostas Simitis, heeft alle hulpdiensten gevraagd klaar te staan om zonodig Turkije te helpen. Drie vliegtuigen met hulpgoederen zijn gereed om te vertrekken. De burgemeester van Athene riep zelfs de vijf miljoen inwoners op dekens, voedsel en kleding voor de Turkse slachtoffers te verzamelen.

Frankrijk stuurde gisteren direct 60 reddingswerkers met snuffelhonden. De Israëlische ambassade meldde dat de Israëlische president Ezer Weizman hulp had aangeboden. Ook Duitsland bood teams met speurhonden aan om te assisteren bij de zoektocht naar mogelijke overlevenden. Bovendien stuurt Berlijn voor een miljoen mark noodhulp, aldus minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer.

De VN-secretaris-generaal, Kofi Annan, beloofde eveneens hulp en condoleerde het Turkse volk. De Amerikaanse president Bill Clinton wees erop dat de voorzitter van de Amerikaanse Chefs van Staven, generaal Henry Shelton, zich in Ankara bevond op het moment van de aardbeving en militaire steun voor reddingsoperaties had aangeboden.

Het Internationale Rode Kruis zei dat ruim 14 miljoen gulden nodig is om de eerste nood te lenigen voor de naar schatting 100.000 getroffenen. Een groot deel van Turkije ligt op de zogeheten Anatoliebreuk, waardoor zich regelmatig aardbevingen voordoen. Vorig jaar nog, op 27 juni, was er een beving in de Zuid-Turkse stad Adana en omgeving, waarbij 144 doden vielen en ruim 1500 gewonden.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.