De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
18 augustus 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[Primafoon]
[Quicklink]
[Dell]
[Postbank]
[CMG]

Gaten in bewijs
Monfort-moorden

door Pieter Nijdam en Dominique Weesie - AUCH, woensdag

De Franse politie, die belast is met de moord op vier Nederlanders in Monfort bijna drie maanden geleden, wordt verdacht van gesjoemel met het proces-verbaal. De gendarme zou daarmee willen voorkomen dat hoofdverdachte Kamel Ben-Salah binnenkort op vrije voeten wordt gesteld wegens gebrek aan bewijs.

Advocaat mr. E. Martial, die de 35-jarige Ben-Salah verdedigt, sluit niet uit dat het onderzoek, onder leiding van hoofdofficier van justitie Guy Etienne, wordt gemanipuleerd om zodoende een verdachte te hebben voor dit gruwelijke misdrijf.

Het is opvallend dat sommige details, die pleiten voor de onschuld van Ben-Salah, worden weggelaten uit het proces-verbaal", aldus de raadsman, die niet gelooft in een gewone blunder van het onderzoeksteam.

Deze onbekende man pinde op 25 mei in Montauban met het bankpasje van één van de vier Nederlandse slachtoffers die vier dagen eerder in Monfort op gruwelijke wijze werden vermoord. Een videocamera van de bank legde de man, die geen gelijkenissen vertoond met verdachte haarscherp vast. De Franse politie wil tot op heden geen commentaar geven op wie deze man dan wel is.
FOTO: VSD

Zo wordt er in het proces verbaal met geen woord gerept dat in de nacht van de viervoudige moord op Artie en Marianne van Hulst, diens zuster Dora en echtgenoot Johan Nieuwenhuis, reeds om vijf voor twaalf in het naburige Mauvezin met een bankpasje van een van de slachtoffers is gepind.

Indien Kamel Ben-Salah de (enige) dader is dan zou hij volgens een reconstructie minder dan een kwartier hebben gehad om vier mensen (die veel groter waren dan hijzelf) te overmeesteren, te knevelen, professioneel te vermoorden in afzonderlijke ruimtes, het huis te doorzoeken, documenten te verbranden, sporen uit te wissen, alle luiken te sluiten en de auto's van de slachtoffers in de garage te parkeren.

Toch gaat hoofdofficier Etienne, die niet ingaat op de beschuldigingen aan zijn adres, er vanuit dat Ben-Salah alleen heeft gehandeld. Het zoeken naar eventuele handlangers in de vriendenkring van de in Marseille geboren verdachte heeft niets opgeleverd.

De belangrijkste aanwijzing voor de mogelijke schuld van Ben-Salah, die als klusjesman op de boerderij La Boupillère van Artie en Marianne werkte, is volgens Etienne het feit dat zijn verdachte de volgende ochtend na het bloedbad in een winkelcentrum bij Toulouse een ring voor zijn vriendin Sandrine kocht voor 2350 Franse franc.

Onderzoek van de politie wees uit dat op diezelfde ochtend in het winkelcentrum een bedrag van 2400 Franse franc werd getrokken uit een geldautomaat van Crédit Agricole met een bankpas van Marianne van Hulst. Wat de politie echter niet in het proces verbaal vermeldde was het tijdstip van negen minuten voor twaalf waarop dit gebeurde.

Evenmin is in het proces verbaal de verklaring opgenomen van een verkoopster van juwelier Le Donjon, die met grote zekerheid weet dat Ben-Salah de ring met contant geld betaalde vóór half twaalf, omdat zij toen werd afgelost door een andere verkoopster.

De raadsman wacht nu op de conclusies van het DNA-onderzoek die begin september worden bekend gemaakt. Dan zullen wij opnieuw de rechter vragen om vrijlating van Ben-Salah, want echte bewijzen tegen hem zijn tot op heden niet aangedragen."

Mr. Martial meent voorts dat de video-opnamen in twee bankfilialen waar met bankpasjes van de slachtoffers is gepind voor zich spreken. De opname die op 21 mei in Auch werd gemaakt toont een man die weliswaar niet kan worden geïdentificeerd, maar zijn postuur is in ieder geval langer dan die van Ben Salah met zijn 1,69 meter.

De opname in een bankfiliaal van BNP in Montauban vier dagen later toont een oudere man met baard. Met wat fantasie zou dat de vermomde Duitse killer Dieter Zurwehme kunnen zijn, die meermalen in de regio werd gesignaleerd. Een woordvoerder van het politie in Koblenz, die al maanden jacht maakt op deze Duitse seriemoordenaar, meldde gisteren er voor de volle honderd procent zeker van te zijn dat de man op de foto niet Dieter Zurwehme is.

"Wij hebben bovendien sterke aanwijzingen dat Zurwehme op de dag van de moord, 21 mei, ergens anders verbleef. Voorts heeft onderzoek uitgewezen dat de slachtpartij in Monfort nauwelijks gelijkenissen vertoond met de viervoudige moord in Remagen, waarvoor Zurwehme wel als hoofdverdachte wordt beschouwd."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.