De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
18 augustus 1999

 


[CMG]
[BOL, voor al uw boeken]
[Primafoon]
[Postbank]
[Quicklink]
[Dell]

Privé-detective volgt ziekmelders

Van onze economische redactie - AMSTERDAM, woensdag

Het bedrijfsleven zet in toenemende mate privé-detectives in om werknemers te controleren die zich ziek hebben gemeld en vermoedelijk zwart werken.

De werkgevers zijn het spuugzat dat zij 100 procent van het loon moeten doorbetalen voor zogenaamd zieke werknemers, die elders vrolijk bijverdienen of een eigen handeltje blijken te hebben.

Detectivebureaus uit diverse delen van ons land bevestigen dat zij steeds meer opdrachten van bedrijven krijgen om werknemers die langer dan een maand ziek zijn, achter de broek aan te zitten.

Het gaat dan om gevallen waarbij de werkgever een "ernstig vermoeden" heeft dat er zwart wordt gewerkt, aldus B. IJfs van Hoffmann Bedrijfsrecherche in Amsterdam, één van de grootste detectivebureaus van het land.

De speurneuzen verzamelen bewijsmateriaal door de 'zieken' te fotograferen of te filmen tijdens hun zwarte klusjes.

Volgens de detectivebureaus blijkt in veruit de meeste gevallen dat het vermoeden van de werkgever, die vaak door collega's van de 'zieke' wordt getipt, klopt. Vrijwel altijd wordt de betrapte zwartwerker door zijn baas gedwongen ontslag te nemen. Weigert hij dat, dan stapt de werkgever naar de rechter.

De vakbeweging is ziedend over het inhuren van de detectives, wat al gauw enkele duizenden guldens per klus kost.

"Dit is sociaal onaanvaardbaar", aldus bestuurder Josine Westerbeek van de vakcentrale CNV. "Hoe halen de werkgevers het in hun hoofd! Als een werkgever een detective nodig heeft, is er kennelijk sprake van een totaal verstoorde werkrelatie. Werkgevers hebben genoeg mogelijkheden om zieke werknemers te laten begeleiden door een arbo-dienst."

FNV-bestuurder Agnes Jongerius: "Het kan niet veel gekker worden. Nederland begint trekjes te krijgen van een bananenrepubliek. Natuurlijk moet zwart werk worden bestreden. Maar werkgevers kunnen hun geld beter investeren in goede arbo-dienstverlening."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.