De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
18 augustus 1999

 


[Quicklink]
[CMG]
[Dell]
[Primafoon]
[Postbank]
[BOL, voor al uw boeken]

De Grave: Over jaar
minder Nederlandse
troepen in Kosovo

Van onze parlementaire redactie - ORAHOVAC (Kosovo), woensdag

De minister van Defensie Frank de Grave verwacht dat het aantal Nederlandse troepen in Kosovo, thans ongeveer 2.000 mannen en vrouwen, over een jaar kan worden verminderd. Maar een langere en beperkte Nederlandse aanwezigheid daar acht hij waarschijnlijk.

De minister zei dit gisteren tijdens een uiterst kort bezoek aan de Nederlandse troepen daar. Hij acht het noodzakelijk dat een deel van de niet-specifieke militaire taken, die het leger nu nog vervult, dan wordt uitgevoerd door VN-ambtenaren.

Inmiddels krijgen ook de Nederlandse militairen steeds meer te maken met spanning in het gebied dat hen is toegewezen tussen de Kosovaren enerzijds en de Serven en zigeuners anderzijds. De laatste twee groepen voelen zich ernstig bedreigd door de Kosovaren.

Intimidaties en bedreigingen met de dood tegen die minderheden nemen toe. Er zijn nog weinig grote incidenten, zoals elders in Kosovo, maar de spanningen lopen wel op, aldus militaire waarnemers.

Die zien de toegenomen agressie van de kant van de Kosovaren als aanwijzing dat zij erop uit zijn om voor 16 september, wanneer zij geheel ontwapend moeten zijn, de laatste Serviër uit Kosovo weg te pesten. Dat willen de Verenigde Naties en ook landen als Nederland nu juist voorkomen.

Inmiddels heeft ons land last van de Russen die de plaats van Nederland wil innemen in Orahovac. Dat is nog steeds voorwerp van een groot internationaal steekspel.

Ons land wil daar blijven. Men zit daar van het begin af aan en heeft inmiddels goede connecties aangeknoopt met de burgerbevolking en functioneert als buffer tussen Kosovaren en Serviërs. Gevreesd wordt dat als de Russen komen Kosovaren zich scherper zullen gaan richten op de Serviërs daar, die met de Russen gelijk worden gesteld.

Bovendien wil Nederland, het ministerie van Buitenlandse Zaken voorop, niet dat er zomaar over en buiten hen om beslist wordt.

Inmiddels sudderde ook gisteren de asbest-affaire nog na. De staatssecretaris van Defensie, Van Hoof, die met zijn minister Kosovo bezocht, had nog heel wat uit te leggen aan de vertegenwoordigers van het personeel op de legerbasis Prerzin.

Niet allen zijn daar overtuigd dat Defensie echt zijn best heeft gedaan om dit probleem te voorkomen. Daar tegenover zegt Defensie wel alert te hebben gehandeld en vreest de onrust onder de familieleden van de in Prerzin verkerende militairen. Die zijn, om de ongerustheid weg te nemen, inmiddels allemaal per brief ingelicht.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.