De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
18 augustus 1999

 


[Dell]
[Postbank]
[CMG]
[Primafoon]
[BOL, voor al uw boeken]
[Quicklink]

Verkeer spekt staatskas met
ƒ456 mln. aan boetes

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, woensdag

Nederlanders zijn vorig jaar 5,2 miljoen keer tegen een verkeersboete opgelopen, ofwel een stijging van ruim 600.000 ten opzichte van 1997.

Totaal incasseerde de overheid in 1998 een bijna 20 procent hoger bedrag van ruim 456 miljoen gulden van de overtreders, tegen slechts 382 miljoen gulden in het jaar daarvoor.

Dat blijkt uit het gisteren verschenen jaarverslag van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB).

De sterke toename van het aantal boetes is toe te schrijven aan de veel intensievere controles van de politie en een groot aantal speciale projecten in bepaalde gebieden.

Naast de strengere controle zorgde met name ook de verhoging van de boetebedragen dat er meer geld geïnd werd door het CJIB. In 1998 bedroeg de gemiddelde boete 91 gulden en 21 cent, terwijl dit een jaar eerder nog 83 gulden en 65 cent was.

Hardrijders

Met name de snelheidscontroles brachten vorig jaar meer geld in het laatje. Ten opzichte van 1997 werden ruim 3,4 miljoen hardrijders, ofwel bijna een half miljoen meer, op de bon geslingerd. Het aantal parkeerboetes steeg slechts licht, terwijl er zelfs iets minder mensen werden gesnapt die door het rode licht reden.

Het CJIB meldde gisteren dat van de verstrekte boetes ruim 95 procent binnen een jaar kon worden geïnd. Ook werden 16.000 extra boetes voor onverzekerd rijden geïnd.

De afhandeling van straffen gaat volgens het CJIB sneller nu de organisatie sinds vorig jaar met de coördinatie hiervan is belast. Ten opzichte van 1997, toen politie en justitie de straffen nog afhandelden, werden 5000 extra vonnissen afgedaan. Het totale aantal gevangenisstraffen en geldboetes kwam daarmee op 13.000.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.