&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
donderdag
29 juli 1999

Gemiste kans

Als kabinetten door onderlinge ruzies geen beleid kunnen maken, komen ze met commissies van belanghebbenden om voor hen de problemen op te lossen. Zo ook met Schiphol.

Minister Netelenbos (Verkeer) noemde het niet voor niets een 'gemiste kans' dat het Tijdelijk Overleg Platform Schiphol, waarin alle belanghebbenden zitten, geen eenduidig advies over de aanpak van geluidshinder en luchtverontreiniging rond de luchthaven kon opstellen. Dat behoeft gezien alle tegenstellingen niet te verbazen.

Maar nu moet de bewindsvrouw wel zelf de knopen doorhakken over de toekomstige ruimte voor Schiphol. Dat is altijd vervelend, ook al is het haar onvermijdelijke taak.

Gelukkig zijn alle partijen het eens over de invoering van een boetesysteem als Schiphol te veel lawaai of stank produceert. Dat is beter dan het sluiten van banen van Schiphol. Ook is het een vooruitgang dat in de toekomst werkelijk gemaakt lawaai wordt afgemeten aan de afgesproken normen en niet meer verondersteld lawaai zoals nu.

Het woord is nu aan het kabinet. Dat zal Schiphol binnen redelijke grenzen de ruimte moeten geven te groeien in vluchten en passagiers. Voor de werkgelegenheid en de economische bedrijvigheid van ons land is dat broodnodig. De beperkingen die de milieubeweging wil opleggen, gaan veel te ver.


Het dagblad De Telegraaf geeft onpartijdig nieuws, zonder gebonden te zijn aan enige staatkundige partij, kerkelijke richting of belangen- gemeenschap, uitsluitend in dienst van 's lands belang.

Artikel 3 der Statuten

Fraude

Tientallen miljoenen guldens zijn door ons land ten onrechte als Europese subsidie binnengesleept voor allerlei scholingsprojecten. Deze mededeling kwam eind mei al hard aan.

Nog erger is de constatering dat Arbeidsvoorziening al jarenlang op de hoogte is van het gerommel om de subsidies binnen te slepen. Arbeidsvoorziening (de voormalige arbeidsbureaus) is als coördinator betrokken bij vrijwel alle scholingsprojecten.

Het is uitermate kwalijk; zeker voor een land als Nederland dat altijd de grootste mond heeft met kritiek op fraude binnen de Europese Unie.

Vooralsnog zijn er (gelukkig) geen aanwijzingen dat Arbeidsvoorziening bewust op grote schaal tot fraude heeft aangezet. Veeleer lijkt het erop dat door knulligheid van individuele managers en gerommel in de marge, onterecht subsidies zijn geïnd.

Minister De Vries (Sociale Zaken) heeft al een diepgaand onderzoek aangekondigd naar de zaak. Ook de Europese Commissie doet onderzoek.

Wat het onderzoek ook oplevert, duidelijk is in ieder geval dat de regels bij Arbeidsvoorziening aangepast moeten worden. Zo'n instantie dient gerommel met subsidies te melden in plaats van een oogje toe te knijpen.





[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]