De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


donderdag
29 juli 1999

 


[FBTO Doorlopend Krediet]
[V & L informatica]
[Prive Roddelbox]
[Netmail]

Wanvertoning brengt
volleyballers in
gewenste groep

ISTANBOEL, donderdag

Op een steenworp afstand van de gouden Nederlandse zwemmers waren de volleyballers in Istanboel tevreden met de beoogde nederlaag tegen Turkije. In de laatste kwalificatiewedstrijd voor het EK van begin september in Oostenrijk werd met verlies immers de beste poule met Rusland en Italië ontweken. Nu stuit Oranje in eerste instantie 'slechts' op Joegoslavië (wel tweede op de WK) en twee modale opponenten, die nog niet bekend zijn.

Nederland verloor op papier beschamend met 3-0 met voor het laatst de ouderwetse setstanden 15-6 15-4 15-8. Coach Toon Gerbrands, die eigenlijk altijd uitsluitend voor winst wil gaan, was cynisch. Hij noemde het 'een jammerlijke nederlaag' en somde wat excuses op. "De trainingshal bleek de wedstrijdhal te zijn. Dat betekende veel op een betonnen vloer spelen", probeerde hij. "Turkije wilde er wel voor gaan om nog vierde te worden in de groep. Dat speelde ook mee."

De realiteit gebiedt te zeggen dat Gerbrands, die na de voorlaatste wedstrijd tegen België (ternauwernood zaterdag met 3-2 gewonnen) ernstige kritiek uitte op de Europese federatie, tevoren zijn maatregelen had genomen om de winstkans zo klein mogelijk te maken. Zo maakten Bas van de Goor, Richard Schuil, Marko Klok, Guido Görtzen en zelfs assistent-trainer Wim Hoch de reis niet mee. "Jongens die al jaren worden uitgescholden als ze een bal fout slaan, hoeven van mij de wanvertoning tegen Turkije niet mee te maken", zei Gerbrands.

De ploeg bestond nu uit spelverdeler Frank Denkers, diagonaal Martijn Dieleman, Mike van de Goor, Albert Cristina, Reinder Nummerdor en Justin Sombroek. De andere twee spelers, Misha Latuhihin en Toine van de Kuyk, bleven aan de kant. Binnen de kortste keren was de tegennatuurlijke nederlaag een feit.

Met de teruggekeerde Peter Blangé vertrekt de nationale selectie maandag naar Sydney voor een voor-olympisch toernooi van twaalf dagen. Daarna rest drie weken training voor het EK in Oostenrijk.

Turkije - Nederland 3-0 (15-6 15-4 15-8). Eindstand poule: 1. Bulgarije 10-14, 2. Nederland 10-12, 3. Tsjechië 10-12, 4. Turkije 10-8, 5. Finland 10-8, 6. België 10-6. Bulgarije en Nederland geplaatst voor EK in Oostenrijk (7-12 september).

Indeling EK, groep A: Rusland, Italië, Oostenrijk, Bulgarije. Groep B: Joegoslavië, Nederland, Griekenland of Frankrijk, beste nummer drie.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.