De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


donderdag
29 juli 1999

 


[Autosite]
[BOL, voor al uw boeken]
[ABN AMRO]

Saaie dag Wall Street

NEW YORK, donderdag

Wall Street beleefde gisteren een saaie dag. Niet alleen wachtten de beleggers op wat FED-topman Alan Greenspan zou zeggen, maar ook hielden veel beleggers hun kruit droog omdat vandaag en morgen veel cijfers over de Amerikaanse economie vrijkomen. De Dow Jones index schommelde wat bij een relatief kleine omzet en sloot uiteindelijk 6,97 punten lager o p 10.972,07.

Gisteren gaf Freedman het tweede deel van zijn speech voor de Amerikaanse senaat. Hij herhaalde dat hij niet zal aarzelen in te grijpen als hij gevaar voor inflatie ziet. Maar hij wees er wel op dat het in de VS nu extreem goed gaat: tot dusver zijn er dit jaar al 1,25 miljoen banen bijgekomen in de VS en inflatie is er niet of nauwelijks.

Zijn woorden verborgen dus geen verrassing en de beurs reageerde nauwelijks. Aanvankelijk was er enige aarzeling bij beleggers en werd er afgewacht wat hij zeggen zou. Toen daalde de Dow 53 punten. Toen bleek dat hij niets nieuws zei ging de Dow omhoog tot plus 44 punten. Winstnemingen in het laatste uur drukten de Dow weer wat terug. "Weinig sensatie", was het commentaar van een handelaar.

Maar het leidde er wel toe dat men vandaag en morgen meer aandacht gaat geven aan enkele belangrijke cijfers. De index van de loonkostenstijging wordt bekendgemaakt en de verwachting is plus 0,8. De groei van het Bruto Nationaal Product komt vervolgens en de verwachting is 3,4% voor het tweede kwartaal. Ook het inflatiecijfer wordt daarbij gegeven en men schat dat dat op 1,6% komt. Tenslotte komen ook nog de cijfers over de aanvragen van een werkloosheidsuitkering, maar daarover bestaat geen schatting.

De obligaties sloten daarop vrijwel onveranderd en het rendement op de lange leningen bleef 6,01%. De grootste stijger bij de Dow fondsen was IBM, die $2¼ aan de koers toevoegde op $128½. De grootste daler was Coca-Cola die $1¼ inleverde op $61¼ en de andere Dow fondsen hadden nog kleinere veranderingen,.

Op de Nasdaq ging het wel beter en de index steeg een hele procent. Yahoo won 11 dollar op 143.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.