De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


donderdag
29 juli 1999

 


[ABN AMRO]
[Autosite]
[BOL, voor al uw boeken]

Lisv-directie stemt in
met bijbaan van Knepper

door Rob Sebes - AMSTERDAM, donderdag

De directie van het Landelijk Instituut Sociale Verzekeringen (Lisv) is er van op de hoogte dat beleidsmedewerker Simon Knepper als verzekeringsarts "werkzaamheden voor anderen" verricht. Dat zegt een woordvoerster van het Lisv desgevraagd.

"In onze cao staat dat iedere werknemer die iets voor derden wil doen, dit eerst moet voorleggen aan de directie. Onze directie kan daarvoor toestemming verlenen. Het argument om dit toe te staan is bijvoorbeeld dat onze beleidsmedewerkers willen bijblijven op hun vakgebied", aldus de woordvoerster.

Voor het aanvaarden van functies bij derden gelden twee voorwaarden, aldus de Lisv-woordvoerster. "Het mag de goede uitoefening van de functie bij het Lisv niet belemmeren en er mag geen sprake zijn van tegengestelde belangen."

Of Knepper ook voor de onderlinge verzekeringsmaatschappij Movir in Nieuwegein werkt, is momenteel door het Lisv niet na te gaan omdat zowel Knepper als diens chef op vakantie is. De vakcentrales FNV en CNV en MKB-Nederland willen duidelijkheid over mogelijke belangenverstrengeling van Knepper, terwijl de vakcentrale voor Middelbaar en Hoger Personeel MHP geen problemen ziet. Volgens de MHP is er geen sprake van conflicterende belangen.

Movir-directeur jonkheer mr. W.M. de Brauw bevestigt dat Knepper voor zijn maatschappij werkt: "Wij maken graag gebruik van experts. Knepper is toonaangevend op het gebied van verzekeringsgeneeskunde, dus als je hem kunt inschakelen, moet je dat niet nalaten."

Volgens De Brauw stelt Knepper het belastbaarheidspatroon, ook wel het beperkingenprofiel genoemd, bij individuele verzekerden van Movir vast. Dit betekent dat Knepper de fysieke en psychische beperkingen van een verzekerde nagaat. Vervolgens stelt de arbeidsdeskundige van Movir het arbeidsongeschiktheidspercentage vast. Ook heeft Knepper schadeclaim-medewerkers van Movir getraind.

Twee weken geleden werd bekend dat Movir (ziekte- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor 36.000 artsen en notarissen) voor 70% in handen komt van de ING Groep. De resterende 30% gaat naar een nieuw op te richten vereniging van leden van Movir, waaronder de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

Volgens De Brauw is Movir vanaf medio 1997 geconfronteerd met een forse stijging van het aantal arbeidsongeschikten in de vrije beroepen, vooral veroorzaakt door stress. "Die trend heeft zich in 1998 doorgezet", aldus De Brauw. Over dat kalenderjaar boekte Movir een verlies na belasting van bijna ƒ40 miljoen. Na het eerste kwartaal 1999 (na balansdatum maar vóór de goedkeuring van de jaarstukken) adviseerde de accountant van Movir alsnog een voorziening over 1998 op te nemen van ruim ƒ80 miljoen. De Brauw: "Ons zichtbare eigen vermogen daalde daardoor van ƒ127 miljoen naar ƒ9 miljoen. Maar ultimo 1998 hadden we een niet-zichtbare reserve, namelijk een obligatieportefeuille met een marktwaarde van ƒ131 miljoen. We waren dus niet insolvabel."

Om uit de financiële problemen te geraken, verhoogde Movir de premies per 1 januari 1999 met gemiddeld 25%. "De eerste premiestijging sinds 1985", aldus De Brauw. Verder ging Movir op zoek naar een kandidaat die de verzekeraar wilde overnemen en een financiële injectie wilde geven. Dat werd een combinatie van ING en een nieuwe vereniging van leden. De Brauw: "We zijn nu uit de financiële problemen. Maar ons schadeprobleem is nog niet opgelost. Daarom kijken we voortdurend naar het verbeteren en het versnellen van onze schade-afwikkeling. Dat betekent dat we elke ziektemelding met een breed opgezet team bekijken en proberen iemand in een zo vroeg mogelijk stadium aan het werk te krijgen."

Volgens de Stichting Gedupeerde Arbeids Ongeschiktheids Slachtoffers (Gaos) is het "onzin" dat het aantal arbeidsongeschiktheidsgevallen bij Movir toeneemt. "Het gaat om een incidentele verhoging van het uitkeringsbedrag met ƒ30 miljoen, omdat wij eind 1997 voor een aantal gedupeerden, waarvoor Movir niet thuis gaf, met succes hebben bemiddeld," aldus Gaos-voorzitter C. Reuter. "Movir kan op geen enkele wijze hard maken dat de lastenstijging structureel is. Ze hebben wel overduidelijk het keuringsbeleid aangescherpt. Bezwaar- en beroepsprocedures zijn tegenwoordig bij Movir een lijdensweg." Dit wordt door De Brauw ten stelligste ontkend.

Gaos wil dat Movir haar keuringsbeleid sterk verbetert en Knepper aan de kant schuift als keuringsarts. "Knepper stelt vrijwel altijd rapporten op die voor Movir een gunstige uitkomst hebben en die de verzekerden geen cent opleveren."

Het Lisv-pand in Amsterdam, waar Knepper een belangrijke functie vervult.

FOTO: ANKO STOFFELS






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.