De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


donderdag
29 juli 1999

 


[Autosite]
[BOL, voor al uw boeken]
[ABN AMRO]

Kwartaalwinst Akzo Nobel
op niveau van vorig jaar

Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, donderdag

Akzo Nobel (chemie, farmacie) heeft in het tweede kwartaal de recordwinst van vorig jaar weten te benaderen. Ondanks fors hogere financieringslasten kwam de nettowinst uit op 217 miljoen euro. Dat was slechts 2 miljoen euro minder dan in de overeenkomstige periode van vorig jaar werd verdiend.

Per aandeel zakte de winst met 1 eurocent tot 0,76 euro. De concernomzet steeg met 27 procent tot 3,7 miljard euro, voornamelijk door de aankoop van Courtaulds. Dit bedrijf draagt overigens nog steeds niet bij tot de winst, zoals aanvankelijk was voorspeld. Dat zal op korte termijn wel het geval kunnen zijn, zei gisteren financieel topman Fritz Fröhlich.

Voor het hele jaar rekent het bestuur op een nettowinst die in dezelfde orde van grootte zal liggen als vorig jaar. Dat is echter wel zonder incidentele posten. En die zullen dit jaar fors zijn, voorspelde Fröhlich.

De vezelactiviteiten van het concern, die tegenwoordig zijn ondergebracht in de onderneming Accordis, zullen verder moeten worden gesaneerd. Belangrijke capaciteitsverminderingen en kostenbesparende maatregelen, met name bij de textiele bulkvezels, zijn nodig. Wanneer later dit jaar de besluitvorming over de definitieve maatregelen is afgerond, zal dit leiden tot aanzienlijke incidentele lasten, zei Fröhlich. Daarbij houdt hij rekening met 'vele honderden miljoenen euro's'. Die lasten zullen waarschijnlijk in het vierde kwartaal worden genomen.

De voorbereidingen voor de afsplitsing van Accordis vorderen volgens de Akzo-topman goed. De onderneming, die ondanks de textielcyclus in het tweede kwartaal bij een omzet van 577 (v.j. 376) miljoen euro nog een bedrijfswinstje van 2 (15) miljoen euro wist te boeken, zal waarschijnlijk begin volgend jaar kunnen worden afgestoten. Verkoop aan derden is een van de mogelijkheden, de belangstelling voor het bedrijf van de kant van de concurrenten is er in ieder geval.

De verkoop van diverse Courtaulds-onderdelen, waaronder het vliegtuiglakkenbedrijf PRC-DeSoto, leverde het concern 2,2 miljard gulden op. Die opbrengst wordt gebruikt om de schulden af te lossen en de balans verder op orde te brengen.

De grootste winstmaker in het tweede kwartaal was opnieuw de pharma. Hier steeg de omzet van 579 miljoen tot 685 miljoen euro en schoot het bedrijfsresultaat met 20 miljoen euro omhoog tot 137 miljoen euro, een stijging met 17 procent. Organon en Organon Teknia leverden hierbij de belangrijkste bijdrage. Organon behaalde vooral een forse stijging in de VS.

De anticonceptiepil blijft voor het concern nog steeds het grootste kassucces. In het tweede kwartaal steeg de omzet van de pil met 7 procent, dat was 2 procent meer dan waarmee de markt toenam.

Bij de coatings, waarmee het concern wereldmarktleider is, steeg de omzet met 36 procent tot 1.502 miljoen euro en verbeterde het bedrijfsresultaat met 28 procent tot 160 miljoen euro. Decoratieve verven deden het hier goed, evenals autoreparatielakken. De industriële coatings blijven echter de nadelen ondervinden van zwakke marktomstandigheden, vooral in Oost-Europa (Rusland).

De chemietak van het concern deed het eveneens goed. Bij een met 7 procent gestegen omzet van 932 miljoen euro steeg de bedrijfswinst met 2 procent tot 86 miljoen euro. Eind juni bedroeg het aantal medewerkers 85.300, 600 minder dan eind 1998. Acquisities veroorzaakten een toename van 900 en desinvesteringen een daling van 1.200.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.