De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


donderdag
29 juli 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[ABN AMRO]
[Autosite]

Kassenrecord in tuinbouw

VOORBURG, woensdag

Het gaat de tuinders zo voor de wind, dat ze de oppervlakte met kassen in Nederland naar een record van 10.800 hectare hebben uitgebreid. Dat is 5% (470 hectare) meer dan in april vorig jaar. Met name telt Nederland meer bloemkwekerijen onder glas. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het areaal met glasgroente is licht gestegen, vooral met paprika's. De paprika wordt in Nederland nu bijna evenveel geteeld als de tomaat, die nog altijd Nederlands belangrijkste glasgroente is.

Met name in Zuid-Holland is de oppervlakte kassen toegenomen, na een aantal jaren van afname. Onder meer in het dorp Maasland verrees een hypermodern groot complex. In Zuid-Holland ligt nu 6220 van de 10.800 hectare kassen van Nederland. In andere provincies nam het aantal kassen ook toe. In Gelderland, Flevoland en Noord-Holland betreft het vooral bloemenkwekerijen, in Noord-Brabant meer groente.

De tuinders zouden zelf nog meer in Zuid-Holland willen uitbreiden. De beoogde grote locatie bij Numansdorp in de Hoeksche Waard stuit echter op landschapsbezwaren van het kabinet. Het kabinet zou de voorkeur geven aan Limburg of Drenthe.

Ook de oppervlakte aan bloembollen heeft dit jaar een record bereikt. Volgens het CBS is het areaal ten opzichte van vorig jaar met 1400 hectare toegenomen tot 22800 hectare. Bijna de helft van deze oppervlakte (10.000 hectare) wordt gebruikt voor de teelt van tulpen. Bijna een kwart (4500 hectare) is bestemd voor lelies. De grootste toename van het areaal bloembollen is in Noord-Holland, waar dit jaar 800 hectare meer bollen worden geteeld.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.