De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


donderdag
29 juli 1999

 


[ABN AMRO]
[BOL, voor al uw boeken]
[Autosite]

Winstje op tam Damrak

AMSTERDAM, donderdag

Bij een niet echt spetterende omzet wist Amsterdam toch een paar punten in de plus te eindigen. Akzo en Baan maakten hun kwartaalcijfers bekend maar het meest schokkende nieuws kwam ongewild van KLM. Het luchtvaartfonds daalde sterk in de ochtenduren op het onverwachte nieuws van zwaar tegenvallende resultaten. Voor de rest werd de winst links en rechts bijeengesprokkeld. Met een plus van 4,75 punten sloot de AEX op 556,18.

KLM belandde plotsklaps in heftige turbulentie. Een via het internet uitgelekte interne nota maakte melding van een 'onverwacht sterke daling' van de resultaten. Vooral de overcapaciteit op de Noord-Amerika-route speelt de luchtvaartmaatschappijen parten. De nationale luchtvaartmaatschappij maakt melding van 'aanvullende maatregelen' om op korte termijn het resultaat op te vijzelen.Het afgelopen boekjaar kwam KLM ook al uit op teleurstellende resultaten. De KLM wilde niet echt reageren op het uitgelekte nieuws. Komende dinsdag zal bestuursvoorzitter L. van Wijk de conditie van de KLM toelichten tijdens de aandeelhoudersvergadering.

Analisten verwachten dat de koers KLM verder onder druk zal komen te liggen. "Dit had natuurlijk nooit mogen gebeuren", reageerde een handelaar op de blunder. De koers van KLM dook, na aanvankelijk zelfs EUR1,40 in de min te hebben gestaan, naar EUR24,10 waarmee het verlies werd beperkt tot EUR0,30.

Chemieconcern Akzo meldde voorbeurs dat er over het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst is geboekt van EUR217 miljoen, dat is EUR2 miljoen minder dan de recordwinst over dezelfde periode van het vorig jaar. Dit jaar had Akzo echter te maken met fors hogere financieringslasten.

De omzet steeg met 27 procent tot EUR3,7 miljard. Dit is grotendeels het gevolg van de overname van Courtaulds. Dit bedrijfsonderdeel draagt echter nog steeds niet bij aan de winst hoewel dit op korte termijn volgens Akzo wel het geval zal zijn.

Voor het hele jaar wordt gerekend op een nettowinst die gelijk zal zijn aan die van vorig jaar. Dit is echter wel zonder incidentele posten die volgens Akzo dit jaar hoog zullen zijn. Zo moet er worden gesaneerd in de vezeldivisie. Het nieuws leverde Akzo een winst van EUR0,60 op. Er kon worden gesloten op EUR42,40.

DSM, dat vandaag de cijfers presenteert, kon meesurfen op het positieve sentiment rond Akzo. Vooral de bekendmaking van Akzo dat de chemietak van het bedrijf het goed doet, miste zijn effect op DSM niet. De verwachtingen over de cijfers zijn hooggespannen. Analisten rekenen gemiddeld op een nettowinst van EUR83 miljoen en een winst per aandeel van EUR2,38. Dit resulteerde in een slotkoers van EUR108,50 en dat is EUR2,05 hoger dan de vorige dag.

Baan dat ook met kwartaalcijfers kwam wist de analisten niet echt te overtuigen dat de weg naar herstel nu definitief is ingezet. De automatiseerder uit Barneveld wist in het tweede kwartaal het verlies te beperken tot ƒ19 miljoen, een kwartaal eerder was dit nog twee keer zoveel.

Vooral de terugval in de licentieverkoop baarde analisten zorgen. "Het is algemeen bekend dat de verkoop van licenties in de hele industrie is teruggelopen. Baan doet het echter slechter dan de concurrentie", aldus de algemene opvatting van analisten. De door Baan uitgesproken verwachting dat de verkopen in de tweede helft van het jaar zullen aantrekken is volgens diezelfde analisten twijfelachtig. Baan moest EUR0,50 terug op EUR12,60.

Philips en ASML zijn weer op de weg omhoog. Philips dikte EUR2,30 op EUR93,85. Volgens een handelaar heeft Philips de bodem bereikt. ASML, dat de afgelopen dagen ook forse klappen opliep, pakte eveneens EUR2,10 op EUR57.

Hoogovens behoorde tot de sterkste dalers. Aandelen British Steel verliezen terrein op de Londense beurs en dit trekt Hoogovens mee. De staalfabrikant moest EUR1,55 inleveren op EUR54,75.

De fusie van Benckiser met Reckitt & Colman kan op instemming van de beleggers rekenen. Benckiser sloot EUR2,45 hoger op EUR57,05.

Monique Harmsen






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.