De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


donderdag
29 juli 1999

 


[Autosite]
[BOL, voor al uw boeken]
[ABN AMRO]

Baan brengt verlies in
tweede kwartaal terug

Van een onzer redacteuren - BARNEVELD, donderdag

Automatiseerder Baan is bezig aan een langzaam herstel. De cijfers over het tweede kwartaal van dit jaar vertonen een verbetering ten opzichte van het eerste kwartaal. De groeicijfers die in de eerste helft van 1998 werden behaald zijn echter nog ver buiten beeld.

De omzet bleef met ƒ356 miljoen ongeveer gelijk aan die in het eerste kwartaal. Het nettoverlies werd met de helft verminderd van ruim ƒ39 miljoen naar bijna ƒ19 miljoen. Ten opzichte van het tweede kwartaal 1998 daalde de omzet met 25 procent.

De eerste zes maanden van het jaar vielen in vergelijking met vorig jaar tegen. Toen boekte Baan nog een winst van iets meer dan ƒ39 miljoen, dit jaar staat daar een verlies tegenover van ƒ58 miljoen. De omzet kelderde met bijna ƒ130 miljoen tot ƒ722 miljoen.

De verslechterde marktomstandigheden - ondernemers zijn terughoudend met hun investeringen in nieuwe systemen vanwege het millenniumprobleem - resulteerden in lagere inkomsten uit licentieverkopen. Ten opzichte van het eerste kwartaal kwam er ƒ23 miljoen minder binnen uit licenties. Vorig jaar behaalde Baan uit de licentieverkoop nog ƒ270 tegen ƒ111 miljoen een jaar later.

Tegenover tegenvallende licentieverkopen stonden 20 procent hogere inkomsten uit onderhoud en dienstverlening ter waarde van ruim ƒ243 miljoen. De marges in deze sector verbeterden van 24 procent in het eerste kwartaal 1999 tot 27 procent in het tweede kwartaal.

De reorganisatie van vorig jaar, waarbij 1200 mensen werden ontslagen, leverde een verdere kostenbesparingen op. In het tweede kwartaal bedroegen de operationele kosten ƒ379 miljoen tegen ruim ƒ416 miljoen over de eerste drie maanden.

De hele markt voor softwarepakketten voor het bedrijfsleven, de zogenoemde ERP-software, heeft te kampen met terughoudendheid bij opdrachtgevers. Marktleider SAP maakte vorige week tegenvallende resultaten bekend en ook het Amerikaanse Peoplesoft constateerde een terughoudendheid in de markt.

Over de tweede helft van het jaar is Baan voorzichtig optimistisch. "We hebben een tijd gehad dat de tegenvallende resultaten door Baan zelf werden veroorzaakt, maar dat is voorbij", aldus een woordvoerder.

De verwachting is dat, in tegenstelling tot eerdere berichten, er weer iets meer licentiecontracten worden afgesloten. Dit zal er echter volgens bestuursvoorzitter Mary Coleman voorlopig nog niet toe leiden dat Baan afscheid zal nemen van de rode cijfers. Verwacht wordt dat de opleving pas na de eeuwwisseling komt.

Baan heeft deze week een krediet gekregen van ruim ƒ154 miljoen van een consortium van banken bestaande uit ABN Amro, Deutsche Bank en Barclay's Capital. Deze lening vervangt een lening van ƒ40 miljoen van ABN Amro en zal dienen om de slechte tijd in de softwaremarkt eventueel te kunnen overbruggen. Baan heeft op dit moment geen bestemming voor het geld.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.