De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


donderdag
29 juli 1999

 


[Autosite]
[BOL, voor al uw  boeken]
[Prive Roddelbox]

Parijs veroordeeld
wegens marteling

Van onze redactie buitenland - AMSTERDAM, donderdag

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft Frankrijk gisteren als eerste land binnen de Europese Unie veroordeeld wegens marteling. Het in Straatsburg gevestigde hof heeft Frankrijk schuldig bevonden aan het martelen van de Marokkaanse Nederlander Ahmed Selmouni gedurende een politieverhoor.

Het hof oordeelde dat "het geweld dat is toegepast acute pijn en lijden veroorzaakte en van een wrede en serieuze aard was. Zulke handelingen moeten als een daad van marteling gezien worden (onder de Europese conventie van mensenrechten)". Het hof is onderdeel van de 41 landen tellende Raad van Europa. Turkije is het enige lid dat wegens marteling was veroordeeld.

Parijs moet Selmouni een schadevergoeding en de kosten van de rechtsgang betalen. Dat komt neer op zo'n twee ton. Het Europese hof oordeelde ook dat de toepassing van het recht "buitensporig" lang heeft geduurd.

Selmouni werd in 1991 voor drugssmokkel in een voorstad van Parijs opgepakt. Tijdens zijn verhoor zou hij zijn mishandeld en met een wapenstok verkracht. Volgens zijn advocaten is Selmouni als gevolg van de mishandeling aan een oog blind geraakt.

De nu 57-jarige Selmouni, die in Frankrijk een 13-jarige gevangenisstraf uitzit, diende in 1992 een klacht in, maar de politieagenten ontkenden. Uiteindelijk werden afgelopen maart vijf agenten veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van twee tot vier jaar. In hoger beroep werden deze straffen aanzienlijk verlaagd.

Tevreden

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is tevreden met de veroordeling van Frankrijk en de schadevergoeding die Selmouni moet krijgen. Ons land heeft zich als partij gevoegd naast de Marokkaanse Nederlander in zijn zaak voor het Europese Hof.

Nederland had echter graag gezien dat het Europese Hof had bepaald dat Selmouni de rest van zijn straf in een Nederlandse gevangenis mag uitzitten, aldus een woordvoerder van het ministerie. Het hof heeft zich echter onbevoegd verklaard over dat verzoek van Selmouni.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.