De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


donderdag
29 juli 1999

 


[BOL, voor al uw  boeken]
[Autosite]
[Prive Roddelbox]

Verdachten van slachting
Serviërs gepakt

Van onze correspondent - BOEDAPEST, donderdag

Voor dag en dauw hebben KFOR-troepen gisteren een aantal invallen gedaan en daarbij vier verdachten aangehouden die mogelijk zijn betrokken bij de gruwelijke slachtpartij onder veertien Servische boeren in het dorp Gracko, afgelopen vrijdag.

Een vrouw wordt door haar familieleden getroost bij de begrafenis van de veertien Servische boeren die vorige week in het Kosovaarse Gracko werden vermoord.

FOTO: AP

De aanhouding kwam twee uur voor de emotionele begrafenis van de 14 Serviërs. Er werden gisteren nog zes mensen opgepakt. Het was echter niet duidelijk of deze arrestaties verband hielden met de moordpartij in Gracko.

Woordvoerder Jan Joosten van de internationale vredesmacht weigerde in te gaan op de etnische achtergrond van de vier die als mogelijke daders worden gezien. Algemeen wordt aangenomen dat het om een Albanese wraakactie gaat.

Als de vier in staat van beschuldiging worden gesteld, dienen ze te verschijnen voor de nieuwe multi-etnische rechtbanken die door de internationale gemeenschap zijn opgezet in Kosovo.

Rond de 350 Serviërs woonden de begrafenis bij. Ze beschuldigden de door de NAVO aangevoerde vredesmacht ervan te weinig te doen voor hun veiligheid. Bij de plechtigheid was KFOR echter nadrukkelijk aanwezig. Een gevechtshelikopter cirkelde boven de plaats en honderd zwaarbewapende Britse KFOR-soldaten stonden op de uitkijk. Nog meer incidenten kan men zich niet veroorloven.

Doden

Het Joegoslavische persbureau Beta meldde gisteren echter alweer vier nieuwe doden. In het zuidoosten van Kosovo zouden vier Serviërs zijn vermoord, drie worden er nog vermist. De NAVO heeft dit nog niet bevestigd.

Stefan Lalic, een inwoner van Gracko, riep zijn dorpsgenoten op niet te vluchten. "We moeten blijven, anders wordt onze kerk islamitisch", zei hij in een verwijzing naar de godsdienst van de meeste Albanezen in Kosovo.

Onder de treurenden waren ook de Servische patriarch Pavle en de speciale VN-gezant voor Kosovo, Bernard Kouchner. Hij beloofde nog eens plechtig dat er alles aan wordt gedaan om de daders te arresteren.

Wederopbouw

Kosovo kreeg gisteren in Brussel tijdens de eerste donorconferentie ruim 4 miljard gulden toegezegd voor noodhulp en wederopbouw. In dat bedrag zijn al wel eerder toegezegde bedragen opgenomen. Volgens Chris Poortman, coördinator voor Zuidoost-Europa van de Wereldbank, komt dit bedrag dicht in de buurt van de totale kosten van de complete wederopbouw van Kosovo.

Voor dit jaar is zo'n 1,15 miljard gulden beschikbaar. Prioriteit is wederopbouw van de vernielde huizen, zodat de 720.000 vluchtelingen in de winter een dak boven hun hoofd hebben.

Aan de conferentie namen meer dan honderd landen mee. De volgende conferentie zal in oktober worden gehouden en zal vooral in het teken staan van het herstel van de Kosovaarse economie.

Minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) heeft gisteren voor 30 miljoen gulden aan extra humanitaire hulp voor Kosovo toegezegd. Daarmee komt het Nederlandse bedrag voor ontwikkelingshulp voor de Balkan voor dit jaar op 119 miljoen gulden.

Aan de vooravond van de Balkan-top in Sarajevo, heeft de Europese Unie bijna een miljard gulden aan economische hulp beloofd aan Bulgarije, Roemenië en Macedonië. Deze buurlanden van Joegoslavië hebben het economisch zwaar te verduren gehad tijdens de NAVO-bombardementen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.