De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


donderdag
29 juli 1999

 


[BOL, voor al uw  boeken]
[Prive Roddelbox]
[Autosite]

Sekte Falung Gong
geeft Chinezen houvast

Van een medewerker - PEKING, donderdag

Gedreven door angst, dat een volksbeweging tegen het communistische regime zoals in 1989 zich zal herhalen, voeren de autoriteiten in China harde actie tegen de sekte Falun Gong.

Duizenden leden zijn de afgelopen dagen opgepakt. In Peking worden veiligheidstroepen paraat gehouden voor een mogelijke herhaling van de massabetoging in april jongstleden. Bij het Plein van de Hemelse Vrede en rondom de woonwijk van de Chinese leider, Zhongnanhai, zijn de politie-eenheden versterkt, evenals op de spoorwegstations in de buurt van de hoofdstad.

Dagelijks verschijnen berichten in de staatsmedia over de nu verboden sekte, die "bijgeloof en hekserij" zou verkondigen. De leider, Li Hongzhi, wordt ervan beschuldigd zichzelf "tot een godheid" uit te hebben geroepen. De onderdrukkingsactie is de grootste sinds het ingrijpen van het leger op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989.

Bovennatuurlijk

De Falun Gong werd zeven jaar geleden opgericht door Li Hongzhi. In een door hem geschreven leerboek zegt hij over bovennatuurlijke krachten te beschikken. Door het lezen van het boek, en door het beoefenen van Qigong, een combinatie van bewegingsleer en meditatie, kunnen zieken worden genezen, zegt Li.

Leden van de sekte besteden gemiddeld vier uur per dag aan Qigong en het studie van de leer. Het merendeel van de Falun Gong-leden bestaat uit mensen van middelbare leeftijd, gepensioneerden, boeren, werklozen en zieken. Voor de laatste groep is de Falun Gong een goedkoop alternatief voor het oplossen van medische problemen: voor veel patiënten is medische behandeling in een ziekenhuis te duur en brengen de woorden van leider Li verlichting.

Voor anderen gelden economisch en sociale redenen. "De politiek van open deur de afgelopen twintig jaar heeft een nieuwe levensstijl gecreëerd en veel corruptie met zich meegebracht", aldus religie-deskundige Wang Xiaobo.

"Veel mensen begrijpen de veranderingen in de maatschappij niet en verliezen het vertrouwen in de partij. Het leiderschap besteedt volgens hen te weinig aandacht aan de effecten die de economische hervormingen met zich meebrengen, zoals de stijgende misdaad, de corruptie en het drugsgebruik. Ook vindt men geen duidelijke richtlijnen in de politiek tegen immoreel gedrag", aldus Wang.

Opvangnet

Volgens Wang is religie daarom een van de snelst groeiende sociale krachten in China. Niet alleen de Falun Gong, maar ook andere sekten zijn een nieuw soort van opvangnet waarin mensen elkaar kunnen helpen en waar men een eigen sociale identiteit vindt.

De meeste Pekinezen hebben niet zoveel op met de beweging, maar vinden de politieke onderdrukking overdreven. "Ik geloof niet in de Falun Gong", aldus een 36-jarige manager, "maar ik zie het nut niet in van deze actie. Als er mensen zijn die erin geloven, is dat hún keuze."

Maar een professor aan een universiteit in Peking ziet een direct verband tussen de invloed van de sekte - en haar aanhang onder kaderleden van de partij - en het harde ingrijpen à la 1989. "Voordat het leger ingreep op het Plein, vond er een strijd tussen de verschillende facties binnen de partij plaats die de studenten voor hun eigen karretje wilden spannen. Nu gebeurt hetzelfde."

"Hoe kunnen anders meer dan 10.000 mensen rond Zhongnanhai verschijnen zonder dat iemand van de leiders ervan afwist? De overheid wil de fout uit 1989 voorkomen, toen ze te laat reageerde op de studentenbeweging en militair ingrijpen de enige uitweg was. De situatie mag niet uit de hand lopen."

Binnen de partij zijn dan ook al slachtoffers gevallen. Functionarissen die lid zijn van de sekte worden tot heropvoeding gedwongen of uit de partij gezet. Volgens het Centrum voor Mensenrechten en Democratie in China zijn ongeveer 1200 ambtenaren afgelopen week onder druk gezet om hun connecties met de sekte te beëindigen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.