De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


donderdag
29 juli 1999

 


[Prive Roddelbox]
[Autosite]
[BOL, voor al uw  boeken]

VS vervangen NAVO-
commandant Clark

Van onze correspondent - NEW YORK, donderdag

Na maanden van spanningen met het Pentagon over de militaire acties tegen Joegoslavië heeft NAVO-opperbevelhebber Wesley Clark uit Washington vernomen dat hij drie maanden eerder dan verwacht wordt vervangen, in april 2000. Hij wordt opgevolgd door generaal Joseph Ralston, vice-voorzitter van de Amerikaanse chefs van staven.

Volgens de krant Washington Post is het vroegtijdige vertrek van Clark ingegeven door de meningsverschillen met zijn hoogste bazen over de Kosovo-oorlog. De top-commandant wilde meer gevechtsvliegtuigen om de aanvallen op Joegoslavië te verharden. Ook wilde hij voorbereidingen treffen voor een grondoorlog, waarmee het Pentagon uiteindelijk schoorvoetend akkoord ging.

De wijze waarop het Pentagon zijn vertrek aankondigde, heeft Clark (54) overvallen. Hij ging hij ervan uit dat hij tenminste tot juli 2000 zou aanblijven.

Pentagon-woordvoerder Ken Bacon liet gisteren weten dat Clarks opvolger plannen had naar Alaska te gaan als zijn termijn er volgend jaar februari op zou zitten en dat hij volgens de militaire regels binnen 60 dagen een andere functie zou moeten hebben.

Minister William Cohen van Defensie verklaarde met het Witte Huis te hebben gesproken over een mogelijke benoeming van Clark tot ambassadeur.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.