De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


donderdag
29 juli 1999

 


[Autosite]
[Prive Roddelbox]
[BOL, voor al uw  boeken]

Nieuwe sport canyoning is
uitdaging voor jongeren

door Ronald van Gessel - INTERLAKEN, donderdag

Zwitserland heeft geschokt gereageerd op het ernstigste ongeluk door verdrinking dat het land ooit heeft gekend. De trieste tol, negentien geborgen lijken van jonge mensen, twee, vrijwel zeker ook verdronken, vermisten en zes gewonden.

Toeristen, die de sport canyoing beoefenen, worden hier door het snel stromende bergwater in het Saxetravijn geleid.

FOTO: REUTERS

Ze beoefenden een relatief nieuwe sport, het zgn. 'canyoning', het met touwen afdalen in een nauw ravijn waar beneden een wild riviertje doorstroomt. Al 'abseilend' aan touwen vanaf de steile rotswanden en deels zwemmend in het wilde water moet men een berg via een bergbeek afdalen. Eenmaal begonnen aan de afdaling is er geen weg terug meer.

Uitdagingen

Nieuwe uitdagingen verkopen goed aan een jong en sportief publiek dat al uitgekeken is op bungy-jumpen of wildwatervaren op een vlot. "Sneller, hoger, verder, wie de verveling van het alledaagse leven wil ontvluchten moet het zoeken in extreme uitdagingen", zo staat in de wervingsfolder van Adventure World in Interlaken.

Vier en veertig jonge Australiërs, Amerikanen, Canadezen, Britten, Zuid-Afrikanen, een Nieuw-Zeelander en een Zwitser leek het wel wat. Afgelopen dinsdagmiddag ondernamen ze met acht leiders de enerverende tocht door het Saxetravijn boven Interlaken in het Berner Oberland.

Een plotseling opkomende onweersbui met hevige regenval deed het riviertje in het ravijn, de Lütschine, echter razendsnel omhoog komen. Het vele water kon nergens anders heen tussen de nauwe rotswanden. De klimmers die al laag tegen de rotswand hingen of al in het water stonden werden allemaal weggespoeld en verdronken in het kolkende water of werden tegen de rotsen te pletter geslagen.

Hun lijken zijn kilometers verderop gevonden in het meer van Brienz, waar de Lütschine in uitmondt. Het water was zwart van de modder en de ontwortelde boomstammen.

Het dragen van een plastic helm, zwemvest en een rubberkikvorspak is standaarduitrusting, maar bood blijkbaar geen enkele bescherming tegen het enorme geweld van het water. Van de acht begeleiders kwamen er ook twee om.

Gevaarlijk

De bergbeek die door het Saxetraravijn loopt, staat bekend als gevaarlijk. Hij kan zo in een kolkende stroom veranderen. Het fatale onweer was deze keer zo lokaal dat de straten van de dorpen in de buurt en in Interlaken nauwelijks nat werden. Maar het waterpeil in de beek steeg binnen enkele seconden met meerdere meters, uren na de ramp stond het nog een meter hoger dan gebruikelijk.

Normaal worden canyoning-tochten dan ook afgelast als er zicht is op regen en onweer. Maar waarom dat ditmaal niet is gebeurd is een van de grote vragen, zowel voor het organiserende bureau Adventure World als voor de Zwitserse politie die een uitgebreid onderzoek is begonnen naar de toedracht. Adventure World doet ook in bungy-jumpen en wildwatervaren op een rubbervlot. Daarbij vielen in 1993 bij Graubunden twaalf doden.

Volgens Adventure World is er echter grote vraag naar sportieve evenementen die de mensen midden in de ongerepte natuur brengt. "Je komt op plaatsen waar normaal geen sterveling een voet zet. Dat is voor velen een compensatie voor het stadsleven", aldus een Oosterijkse canyoning-gids. Vooral in Zwitserland en Oostenrijk is de sport de laatste jaren populair geworden, ook al is hij uitgevonden in Frankrijk.

Het Saxetraravijn is een bijzondere uitdaging. Op de smalste stukken is het ravijn maar anderhalf of twee meter breed met rotswanden van 20 meter hoog. Aan het eind is een loodrechte afdaling van tien meter. Precies op dit punt moet de watermassa het gezelschap in de rug hebben getroffen.

Ontredderde overlevenden lieten gisteren vanaf een brug aan het begin van het meer van Brienz bloemen in het water, waar eerder de slachtoffers onderdoor waren gedreven. Adventure World heeft voorlopig de canyoning-activiteiten gestopt evenals vijftig andere soortgelijke Zwitserse bedrijven. Per zomer hebben zij 50.000 klanten.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.