De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


donderdag
29 juli 1999

 


[Prive Roddelbox]
[BOL, voor al uw  boeken]
[Autosite]

Blaskic hoort levenslang
eisen voor Tribunaal

DEN HAAG, donderdag

De aanklagers van het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag hebben gisteren levenslange gevangenisstraf geëist tegen de Kroaat Tihomir Blaskic, die wordt beschuldigd van twintig misdaden tegen de menselijkheid.

Blaskic (38) zou in zijn functie als generaal van het Bosnisch-Kroatische leger opdracht hebben gegeven tot het zuiveren van moslim-dorpen in Bosnië tussen 1992 en 1994, waarbij honderden mensen de dood vonden. Het was de tweede keer dat het tribunaal levenslang, de maximum straf, eiste.

Volgens aanklager Gregory Kehoe was Blaskic de uitvoerder in een plan van de politieke leiders van Kroatië om alle moslims uit Centraal-Bosnië te verjagen en de vrijgekomen gebieden bij de republiek in te lijven. "Uitroeien was zijn beroep en hij was er goed in", zei Kehoe.

De advocaten van Blaskic betwijfelen echter of hij inderdaad degene was die opdracht tot de zuiveringen gaf. Het pleidooi van Blaskic' verdediging neemt waarschijnlijk de rest van de week in beslag. De generaal heeft altijd gezegd dat zijn troepen op eigen houtje opereerden, en dat hij derhalve niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor de misdaden.

Het proces tegen Blaskic duurt nu al twee jaar en is daarmee het langst lopende van het tribunaal. De generaal is op dit moment de hoogst geplaatste persoon die door het tribunaal in staat van beschuldiging is gesteld. De uitspraak in het proces wordt over enkele maanden verwacht. (AP/REUTERS) •






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.