De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


donderdag
29 juli 1999

 


[Autosite]
[BOL, voor al uw  boeken]
[Prive Roddelbox]

Gevecht om verwisselde baby's

door Joost de Haas - NEW YORK, donderdag

"Het is mijn kind, ze hoort bij mij!" Paula Johnson barstte deze week in tranen uit voor de rechtbank van Buena Vista in de Amerikaanse staat Virginia, waar zich een hartverscheurend familiedrama afspeelt.

Een jaar geleden hoorde zij voor het eerst dat het ziekenhuis haar de verkeerde baby had meegegeven. Het meisje Callie, dat ze nu al vier jaar als haar eigen vlees en bloed beschouwt, bleek bij de geboorte te zijn verwisseld met haar biologische dochter Rebecca. De jonge moeder, die voor geen goud afstand doet van 'haar' Callie, eist nu dat Rebecca ook aan haar wordt toegewezen.

Paula Johnson ligt sinds kort in de clinch met de familie die de opvoeding op zich heeft genomen van Rebecca. Het echtpaar dat destijds door het ziekenhuis Rebecca als pasgeboren dochter kreeg overhandigd, kwam vorig jaar om het leven bij een verkeersongeluk. Sindsdien wordt het meisje opgevoed door de twee echtparen die ze kent als haar opa's en oma's, in werkelijkheid de grootouders van Callie.

Maandenlang leefden de families in vrede met elkaar nadat een regeling was getroffen voor wederzijds bezoekrecht. Op die manier hoefden de peutertjes niet uit hun vertrouwde omgeving te worden weggehaald. Maar Paula vecht de overeenkomst nu aan omdat Rebecca een speelbal van conflicten tussen de grootouders zou zijn geworden.

Haar emotionele uitbarsting ten overstaan van de rechtbank kwam een jaar nadat zij bij toeval achter de waarheid was gekomen. De alleenstaande Paula had van haar voormalige vriend een hogere alimentatie geëist voor de opvoeding van Callie.

Ouderschapstest

De man stribbelde tegen en eiste een ouderschapstest. Paula's wereld stortte in toen het resultaat bekend werd. Uit de bloedtests bleek niet alleen dat de ex-vriend niet de vader was, maar ook dat Paula niet de biologische moeder kon zijn.

Nader onderzoek wees kort daarna uit dat Callie en Rebecca bij de geboorte in mei 1995 door het ziekenhuis waren verwisseld. Rebecca was al die jaren opgevoed door Kevin Chittum en Whitney Rogers.

Zij hebben nooit van de fout geweten, want een dag nadat Paula Johnson de schokkende uitslag van de ouderschapstest vernam, vonden de biologische ouders van Callie de dood bij een auto-ongeluk dat tevens de levens eiste van Whitney's zuster en haar kind alsmede twee buurkinderen.

Een maand later zaten de families met hun advocaten om de tafel en werd afgesproken een minnelijke bezoekregeling te treffen. "Het zijn hartstikke fijne mensen", verklaarde Paula Johnson toen nog opgetogen over de ouders van Kevin Chittum en Whitney Rogers. De verwisselde peuters bleven waar ze waren, terwijl hun ware verwanten in staat zouden worden gesteld langzaam maar zeker een vaste relatie met de meisjes op te bouwen.

Spanningen

Er ontstonden echter over en weer spanningen. De twisten groeiden uit tot een bittere juridische strijd. Experts tonen zich niet verbaasd: "Het is in emotioneel opzicht te veel gevraagd, dit kon haast niet goed uitpakken", aldus kinderpsycholoog Nadine Kaslow.

Volgens de advocaat van Paula Johnson bestaat er tussen de grootouders die de voogdij over Rebecca delen, een ernstig conflict over de opvoeding van het meisje. "Mijn cliënt vreest dat haar dochter daarvan de dupe wordt", aldus advocaat Ken Mergenthal, die Paula Johnson een spreekverbod heeft opgelegd. De grootouders geven op hun beurt Johnson de schuld van de breuk en willen hun Rebecca houden.

De twee kleine blonde meisjes worden intussen onwetend gehouden van het drama waarin zij de hoofdrol spelen. "Rebecca weet alleen dat haar pappa en mamma in de hemel zijn", zegt oma Brenda Rogers. "Later, als ze groot is, zal ze de waarheid wel horen."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.