De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


donderdag
29 juli 1999

 


[Zonnesteek-weken bij primafoon]
[Belastingdienst]
[BOL, voor al uw boeken]
[Scoot]
[CMG]
[Dell]

Record-aantal zeehondjes
opgevangen in Pieterburen

door Lieke Jongbloed - PIETERBUREN, donderdag

De Zeehondencrèche in Pieterburen breekt dit jaar alle records. Nog nooit zijn zoveel verzwakte jonge zeehondjes opgevangen.

Volgens oprichtster Lenie 't Hart is de situatie momenteel uiterst zorgwekkend. "In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar krijgen we veel meer dieren binnen. We breken alle records van de afgelopen dertig jaar", aldus 't Hart.

De bij Scheveningen aanegspoelde zeehond Karine. Het vijf weken oude dier was uitgedroogd en totaal verzwakt. BERT WIERINGA

Een precieze oorzaak voor het toenemend aantal verzwakte zeehondjes kan 't Hart niet geven. Aan het einde van de zomer gaan het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, de zeehondencrèche en tal van andere betrokken instanties daarom onderzoeken waarom er steeds vaker dieren in de problemen komen in de Waddenzee.

"We gaan inventariseren wat er precies aan de hand is en hoe we dat gezamenlijk kunnen oplossen. Ook instanties als Rijkswaterstaat en de Waddenvereniging worden hierbij betrokken", aldus 't Hart.

Sinds het begin van dit jaar werden bij de zeehondencrèche al 127 zieke zeehondjes binnengebracht. 't Hart: "Als deze trend zich voortzet, hebben we aan het einde van dit jaar zeker tweehonderd dieren geholpen. Alleen al de afgelopen drie weken werden 50 huilers binnengebracht."

In Scheveningen spoelde gisteren een vijf weken oud zeehondje aan. Het totaal verzwakte dier is per dierenambulance onmiddellijk naar de zeehondencrèche gebracht. Inmiddels gaat het al wat beter met het zeehondje dat door haar vinders op het strand bij de Haagse Hellingweg is gedoopt tot 'Karine'.

Het beest woog slecht 9,5 kilo. "Normaal hoort een zeehond van rond de vijf weken oud tussen de 25 en 30 kilo te wegen. Karine was totaal uitgedroogd en heeft allerlei problemen met haar maag en darmen en ook een oog- en bekkenontsteking", vertelt Lenie 't Hart.

De jonge zeehond heeft inmiddels extra vocht toegediend gekregen en de koorts is gedaald. De medewerkers van de crèche hebben er inmiddels het volste vertrouwen in dat Haagse Karine in oktober in goede gezondheid weer kan worden uitgezet in de Waddenzee.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.