De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


donderdag
29 juli 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[Dell]
[Zonnesteek-weken bij primafoon]
[CMG]
[Belastingdienst]
[Scoot]

Duitsers zoeken hier baan

door Jan Colijn en Joop Spijker - ENSCHEDE/VOORBURG, donderdag

De werkloosheid is vorig jaar in heel Nederland flink gedaald. De krapte op de arbeidsmarkt heeft inmiddels zulke vormen aangenomen dat uitzendbureau's in het oosten van het land met succes bemiddelen voor Duitse werklozen.

In de klassieke probleemgebieden Amsterdam, Rotterdam en de provincie Groningen liep de werkloosheid vorig jaar opnieuw fors terug.

Dat blijkt uit gisteren door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendgemaakte cijfers, die zijn gebaseerd op de jaarlijkse Enquête Beroepsbevolking.

Landelijk gezien was vorig jaar 5 procent van de beroepsbevolking werkloos. In 1997 was dat nog 6,4 procent.

Groningen
In de provincie Groningen kwam de werkloosheid vorig jaar uit op 7,8 procent, 1,5 procent minder dan de 9,3 procent van 1997. Ondanks deze daling bleef Groningen de provincie met veruit de hoogste werkloosheid. Friesland volgt op afstand met 6,7 procent, terwijl Drenthe met 6,2 procent de derde plaats bezet.

Het laagst was de werkloosheid met 3,9 procent in de provincie Utrecht. De tweede plaats wordt met 4,2 procent ingenomen door Noord-Brabant, op de voet gevolgd door Zeeland met 4,3 procent. In deze laatste provincie liep de werkloosheid in 1998 het meest terug, want in 1997 was nog 6,8 procent van de Zeeuwse beroepsbevolking werkloos.

De krapte op de arbeidsmarkt blijkt inmiddels zo groot dat steeds meer werkloze Duitsers hun heil in Nederland zoeken.

De Nederlandse bedrijven maken op hun beurt op hun vaak moeizame speurtocht naar vaklieden in toenemende mate dankbaar gebruik van het alsmaar groeiende aanbod van werkzoekende oosterburen. Nadat hier vorig jaar al voorzichtig mee werd geëxperimenteerd, loopt het nu plotseling storm met het aantal aanvragen voor bemiddeling van Duitse uitzendkrachten voor Nederlandse ondernemingen. Daarbij hebben uitzendbureaus de jacht geopend op de Duitse werkzoekende.

Vaklieden-tekort
Inmiddels hebben naar schatting al enkele honderden Duitsers in ons land emplooi gevonden. Vooral geschoolde productiemedewerkers zoals elektromonteurs, bankwerkers en lassers kunnen hier binnen de kortste keren aan de slag. Zowel Nederlandse als Duitse uitzendbureaus springen gretig op dit fenomeen in en bemiddelen intussen veelvuldig tussen Nederlandse bedrijven en de Duitse 'grensarbeiders'.

Terwijl in ons land een schreeuwend tekort bestaat aan vaklieden heerst in Duitsland grote werkloosheid. In de deelstaat Nordrhein-Westfalen bedraagt de werkloosheid gemiddeld zo'n twaalf procent, terwijl dat tegelijkertijd in de Achterhoek nog geen vijf procent is.

Het uitzendbureau Sovea, met zes vestigingen in het Duitse grensgebied ter hoogte van Twente en de Achterhoek, heeft intussen bij veertien Nederlandse bedrijven 35 oosterburen ondergebracht. "Maar inmiddels hebben we alweer veertig aanvragen klaarliggen zodat we dit aantal dus kunnen verdubbelen", zegt directielid B. Dijkhuizen van Sovea.

Sovea opent in september in het Achterhoekse Groenlo een vestiging die zich helemaal richt op de bemiddeling van Duitsers voor Nederlandse bedrijven.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.