De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


donderdag
29 juli 1999

 


[Zonnesteek-weken bij primafoon]
[CMG]
[Scoot]
[Dell]
[Belastingdienst]
[BOL, voor al uw boeken]

Sportvisser en kind op
Waddenzee verdronken

Van onze correspondent - BREEZANDDIJK, donderdag

Een 51-jarige sportvisser uit Hoogkarspel en een vijfjarig kind uit Amsterdam zijn gisterochtend omgekomen in de Waddenzee. De drenkelingen lagen twintig uur in het water, voordat reddingswerkers hen vonden.

Een derde opvarende was ernstig onderkoeld en werd per helikopter overgebracht naar een ziekenhuis in Leeuwarden.

De drie opvarenden, twee visvrienden die het kind van een ander echtpaar meenamen, vertrokken dinsdagochtend met een gehuurde boot met buitenboordmotor vanaf Breezanddijk, midden op de Afsluitdijk, om te vissen op de Waddenzee.

Volgens de enige overlevende, een 49-jarige man uit de Overijsselse plaats Oldemarkt sloeg het bootje kort na vertrek om door de golven. "De mannen hadden de boot op 150 meter van de dijk voor anker gelegd. Een uur nadat ze voor anker waren gegaan, liep een van hen over het dek. Daardoor, en ook om de wind en de golven, kenterde de boot", aldus Wout Beima, groepschef van de waterpolitie Harlingen.

Afgedreven
"Ze trachtten tevergeefs de aandacht te trekken van voorbijvarende boten. De overlevende heeft ook de helikopter horen overvliegen. De boot en de drenkelingen zijn door de stroom ver meegenomen. Het is echt diep triest."

De mannen hadden familieleden beloofd niet te laat terug te zijn, omdat ze de jongen bij zich hadden. 's Avonds na elf uur sloeg de familie, die veelvuldig tevergeefs belde naar het mobiele nummer van het drietal, alarm bij het Kustwachtcentrum. De familie dacht dat de gsm-telefoon was uitgeschakeld en werd pas laat ongerust. Gisterochtend omstreeks zeven uur werd het trio gevonden.

De vijfjarige drenkeling was naar volle zee afgedreven. Hij werd op sterven na dood uit het water gehaald door de bemanning van de reddingsboot uit Harlingen. Hij overleed enkele uren later in ziekenhuis MCL in Leeuwarden.

De twee mannen lagen naast de boot, toen ze werden ontdekt door een reddingshelikopter. Eén man was reeds gestorven. De andere had zich met een touw aan de visboot vastgebonden.

Hulpactie
Piet Stam, wachter op vuurtoren de Brandaris op Terschelling is kritisch over de hulpactie, die te laat grootschalig zou zijn aangepakt. De drenkelingen lagen bijna een dag in de Waddenzee, terwijl reddingswerkers "perfect zoekweer" hadden, vanwege het heldere weer, de volle maan en de afnemende windkracht.

Bij het eerste alarm om middernacht waarschuwde het Kustwachtcentrum slechts twee grote reddingsboten van Den Helder en Harlingen. Ruim vijf uur later werd groot alarm geslagen en moesten alsnog drie reddingsboten van Vlieland en Terschelling assisteren.

"Dat hadden ze véél eerder moeten doen", stelt Stam, die ook kritiek heeft op de coördinatie vanaf reddingsboot 'Dorus Rijkers' uit Den Helder. "De bemanning was verantwoordelijk, maar lag urenlang vast met motorpech bij Den Oever."

Woordvoerder Peter Verburg van de Kustwacht erkent dat die boot stil kwam te liggen vanwege koelwaterproblemen. De bemanning droeg de coördinatie van de reddingsactie over aan vuurtoren de Brandaris. "De vuurtorenwachters zeiden dat ze het niet aankonden", aldus Verburg.

Maar betrokkenen zeggen dat de vuurtorenbemanning "na urenlang tevergeefs zoeken weigerde om de zwartepiet toegespeeld te krijgen." Uiteindelijk deed de reddingsmaatschappij KNRM in Harlingen de coördinatie.

Een technisch rechercheur onderzoekt in de haven van Harlingen het noodlottige bootje. Een garnalenkotter heeft het bootje gisterochtend op de Waddenzee opgepikt. FOTO: ANP






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.