De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


donderdag
29 juli 1999

 


[Zonnesteek-weken bij primafoon]
[BOL, voor al uw boeken]
[Dell]
[Scoot]
[CMG]
[Belastingdienst]

Blunder justitie:
auto dodelijk
ongeluk gesloopt

door Dick Nieuwboer - AMSTERDAM, donderdag

Justitie heeft door een administratieve fout de auto laten vernietigen, waarmee vorig jaar in Enkhuizen twee leden van een voetbalclub werden doodgereden.

Door de vergissing van justitie wordt het onderzoek naar de toedracht van het fatale ongeluk ernstig gehinderd.

Dat bleek gisteren tijdens het hoger beroep in de zaak tegen Ronald K. uit Hoorn. Hij reed vorig jaar oktober zonder verlichting en onder invloed van alcohol in op een groep fietsers, die 's nachts terugreden na een feestje. Twee leden van de voetbalclub KGB, 24 en 54 jaar oud, kwamen daarbij om en een derde slachtoffer liep ernstige verwondingen op.

Maar volgens de raadsman van K. is het ongeval mogelijk ook te wijten aan de fietsers zelf. Dat zou blijken uit de schade aan de onderkant van de spoiler van de op last van justitie gesloopte auto. Die kon alleen worden veroorzaakt doordat één van de slachtoffers op het moment van de aanrijding al op de grond lag.

"De botsing vond bovendien op het midden van de weg plaats. Het gedrag van de fietsers heeft het ongeluk wellicht daarom mede veroorzaakt," aldus advocaat H. ter Brake.

Op de zitting bleek dat de Peugot 405 niet meer kan worden onderzocht op onder andere bloedsporen, omdat de auto al vernietigd is. Dat had nooit mogen gebeuren, zolang de zaak nog onder de rechter was.

K.'s advocaat voerde bovendien aan dat zijn cliënt is opgejaagd door de politie. Die zat hem op de hielen, omdat hij na een ademtest plotseling wegreed. De politie heeft steeds gezegd dat ze op veilige afstand volgde. De raadsman wil nu 12 getuigen om de onderste steen boven te krijgen.

Begin dit jaar werd K. door de rechtbank tot 9 jaar cel en 10 jaar rij-ontzegging veroordeeld. Hij hoopt door het hoger beroep op een lagere straf uit te komen. "Maar ik wil vooral dat naar boven komt wat er werkelijk is gebeurd", zei K gisteren. De zaak is voor onbepaalde tijd aangehouden. De rechter-commissaris verricht nog verder onderzoek.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.