De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


donderdag
29 juli 1999

 


[CMG]
[Zonnesteek-weken bij primafoon]
[Belastingdienst]
[Dell]
[BOL, voor al uw boeken]
[Scoot]

Middenstand vreest fabriekswinkel

Van onze economische redactie - AMSTERDAM, donderdag

De kleine winkeliers maken zich grote zorgen over de opkomst van de fabriekswinkel. Dit Amerikaanse fenomeen, ook wel factory outlet genoemd, bedreigt de plaatselijke middenstand in de binnensteden en daarmee ook de binnensteden zelf.

Dat stelt althans de Nationale Winkelraad van ondernemersorganisatie MKB-Nederland.

Een fabriekswinkel is meestal gevestigd op een industrieterrein. In een groot 'winkeldorp' dumpen fabrikanten van a-merken als Calvin Klein, Samsonite, Nike, Levi's of Tommy Hilfiger tegen sterk verlaagde prijzen hun overbodig geworden voorraden, topmerken of producten en modellen van het vorig seizoen. In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn de factory outlets een groot succes. In Nederland zijn nu nog slechts in een paar steden kleinschalige outletwinkels te vinden.

Bedreiging
"Het is een nieuw fenomeen dat op ons af dreigt te komen", zegt woordvoerder W. van der Maas van de Nationale Winkelraad. Volgens Van der Maas blijkt uit ervaringen in de VS en Engeland dat de outlets een bedreiging vormen voor winkeliers in de binnensteden en ook de binnensteden zelf. "Het is hard nodig dat we gaan nadenken over wat ons te doen staat", zegt Van der Maas. De Winkelraad vertegenwoordigt zo'n 45.000 kleine en middelgrote winkeliers.

In Lelystad wordt in september langs het Markermeer begonnen met de bouw van Lelystad Outlet Village. Naast de winkels komen er een restaurant, kinderopvang en zalen voor modeshows en presentaties. De gemeente Lelystad verwacht jaarlijks zo'n 1,5 miljoen bezoekers. Volgens Lelystad zal de mega-outlet goed zijn voor de werkgelegenheid, meer dagtoeristen trekken en de naamsbekendheid van de polderstad vergroten.

Het ministerie van VROM vreest echter dat een dergelijk winkeldorp de plaatselijke winkeliers in Lelystad flink zal schaden. Omdat nationale regelgeving tot nog toe ontbreekt, kon de gemeente Lelystad echter haar zin doordrukken.

Meestal voorziet het bestemmingsplan van een gemeente niet in een detailhandel op een industrieterrein. Maar veel gemeenten zijn gaarne bereid het bestemmingsplan te veranderen vanwege de komst van een grote lucratieve fabriekswinkel.

Naast Lelystad zijn ook in Sas van Gent, Soest, Roermond en Beverwijk al concrete plannen voor een fabriekswinkel.

De Raad Nederlandse Detailhandel, die de belangen van veel grootwinkelbedrijven vertegenwoordigt, is niet "op voorhand tegen de factory outlets." Een woordvoerder vindt niet dat er sprake is van een bedreiging. "Het kan ook tot een zekere dynamiek leiden. Vast staat wel dat overheid en bedrijfsleven gezamenlijk moeten zoeken naar een vorm voor de centra."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.