De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


donderdag
29 juli 1999

 


[CMG]
[Zonnesteek-weken bij primafoon]
[Scoot]
[Dell]
[Belastingdienst]
[BOL, voor al uw boeken]

Assistent arts werkt veel te lang

Van onze economische redactie - DEN HAAG, donderdag

Arts-assistenten werken vaak zestig uur per week terwijl ze officieel maar achtenveertig uur mogen werken. Tegen een aantal ziekenhuizen is daarom door de Arbeidsinspectie proces verbaal opgemaakt. Dat heeft het ministerie van Sociale Zaken gisteren bevestigd.

Uit de eerste resultaten van een grootscheeps onderzoek naar de overschrijding van de werktijden blijkt dat werkweken van zestig tot tachtig uur geen uitzondering zijn. De Arbeidsinspectie is bang dat de lange werkweken het maken van medische fouten in de hand werken.

De werkcultuur in de ziekenhuizen moedigt overuren draaien aan. "Niet lullen maar poetsen", is het parool volgens een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). "De medisch specialisten maken zelf ook lange dagen. Ze vinden het dus normaal dat hun assistenten dat ook doen." Medisch specialisten vallen niet onder de arbeidstijdenwet en kunnen dus net zo lang werken als ze willen.

De NVZ denkt niet dat alle ziekenhuizen de werktijden overschrijden. "Het gaat om een paar ziekenhuizen in Amsterdam, een ziekenhuis in het zuiden en een academisch ziekenhuis in Rotterdam." Volgens de NVZ zullen 8 tot 9 van de 150 ziekenhuizen worden beboet.

Een van de ziekenhuizen die al beboet is voor het laten overwerken van arts-assistenten is het Academisch Ziekenhuis Rotterdam (AZR). De assistenten moesten daar regelmatig diensten van 24 uur draaien.

Roosters
Volgens de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) is een van de redenen voor het overschrijden van de werktijden het verkeerd indelen van de roosters door de ziekenhuizen. "Als assistenten een dienst draaien waarbij ze de hele nacht op afroep in het ziekenhuis moeten zijn, zijn ze verplicht na die dienst 17 uur rust te nemen", zegt woordvoerder A. Van Bolderden. "Beter is om van die aanwezigheidsdienst een gewone werkdag te maken, maar dan bijvoorbeeld van 11 uur 's avonds tot 8 uur 's ochtends. Dan kan de assistent de volgende dag weer aan het werk."

Volgens Van Bolderden is het best mogelijk om binnen de regels van de werktijdenwet te blijven en tegelijkertijd 24 uur zorg aan te bieden. "Op een andere manier de roosters indelen zou echt helpen. De verpleegkundigen doen dat ook, en het werkt. Zij overschrijden de werktijden niet."

De druk op de arts-assistenten zal in de toekomst alleen nog maar toenemen, vreest de LAD. "We verwachten in het jaar 2005 een tekort van 5000 artsen."

Het onderzoek van de Arbeidsinspectie zal in het najaar klaar zijn, maar onduidelijk blijft of het iets concreets zal opleveren. In veel ziekenhuizen en ook in maatschappen van specialisten wordt namelijk niet goed bijgehouden hoeveel uur de assistenten werken. Dat alleen al kan een boete opleveren van 10.000 gulden.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.