De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


woensdag
14 juli 1999

 


[V & L informatica]
[ABN AMRO]
[Autosite]
[Postbank Winst Vast Plan]
[BOL, voor al uw boeken]
[Sony Professional]
[Zonnesteek-weken bij primafoon]

Megaboete Toyota

Van onze correspondent - NEW YORK, woensdag

Toyota hangt in de VS een mega-boete van $58,5 miljard boven het hoofd wegens overtreding van de milieuwetgeving. De Japanse autofabrikant is door het Amerikaanse ministerie van Justitie voor de rechter gesleept in een civiele procedure, waarin een recall wordt geëist van 2,2 miljoen Toyota's. Daarnaast vordert Justitie een boete van maximaal $27.500 per auto.

Het gaat om alle auto's die Toyota tussen 1995 en 1997 heeft verkocht. Volgens Justitie is de apparatuur, waarmee schadelijke emissies moeten worden voorkomen, ondeugdelijk. Toyota, de op drie na grootste autoverkoper in de VS, ontkent de aantijgingen en zegt het proces met vertrouwen tegemoet te zien. Het vervangen van de zogeheten 'smog-controle'-computers zou Toyota ruim $550 miljoen kosten.

De rechtszaak volgt op de weigering van Toyota om akkoord te gaan met een schikkingsvoorstel van de VS-overheid, op grond waarvan het concern een boete van $100 miljoen had moeten betalen. Toyota wees het aanbod vorige week resoluut van de hand. Justitie treedt in het komende proces op als eiser namens de federale milieudienst Environmental Protection Agency (EPA), die onder meer is belast met controle op de naleving van de Clean Air Act.

Volgens analisten van de auto-industrie wil Justitie een voorbeeld stellen met het eisen van de miljardenboete. Toyota is het eerste autoconcern dat niet akkoord gaat met een schikking na geconstateerde milieu-overtredingen. Sinds 1995 hebben Honda, General Motors en Ford tientallen miljoenen dollars betaald om dreigende rechtszaken af te kopen. Eind vorig jaar betichtte de EPA zeven fabrikanten van dieseltrucks ervan illegale software te hebben geïnstalleerd waarmee emissie-controles ongedaan konden worden gemaakt. De fabrikanten kozen eieren voor hun geld en stemden in met een schikkingsbedrag van $1 miljard, inclusief een boete van $83,4 miljoen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.