De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


woensdag
14 juli 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[V & L informatica]
[Autosite]
[Zonnesteek-weken bij primafoon]
[Sony Professional]
[ABN AMRO]
[Postbank Winst Vast Plan]

Buhrmann slaat slag
in Verenigde Staten

Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, woensdag

Ook Buhrmann heeft zijn slag geslagen in de Verenigde Staten. Het handelshuis neemt voor $2,3 miljard branchegenoot Corporate Express over. Door de inlijving wordt Buhrmann de grootste distributeur van kantoorartikelen voor de zakelijke markt ter wereld, met een totale concernomzet na desinvesteringen van ruim $7,8 miljard (circa ƒ17 miljard). In verband met de herschikking zal Buhrmann de eigen divisie Informatie Systemen afstoten.

Buhrmann-bestuursvoorzitter F. Koffrie noemde gisteren schaalvoordelen de hoofdreden voor de overname. Ondanks de nog gefragmenteerde markt voor kantoorbenodigdheden in de Verenigde Staten heeft de nieuwe combinatie als marktleider slechts een marktaandeel van 5% willen steeds meer afnemers uit kostenoverwegingen bij voorkeur zaken doen met één leverancier. Buhrmann denkt binnen drie jaar jaarlijks ƒ220 miljoen te kunnen besparen door synergievoordelen. Dientengevolge kan het concern straks in de markt beter concurreren.

Op de Amsterdamse effectenbeurs werd euforisch gereageerd op het nieuws. Het aandeel Buhrmann schoot EUR2,90 omhoog op EUR18,40.

Het vanuit Broomfield, bij Denver, opererende Corporate Express is een van de grote leveranciers voor kantoorbenodigdheden in de Verenigde Staten. Het concern is verder actief in Europa en Australië. Naast office products heeft de aan de Nasdaq genoteerde onderneming onder meer een schoonmaak- en transportbedrijf.

Het Amerikaanse bedrijf heeft een slecht jaar achter de rug. Over 1998 boekte het concern een operationele winst van $92,7 miljoen bij een omzet van $3,75 miljard. Het nettoresultaat bedroeg $73,3 miljoen negatief.

Volgens Koffrie zijn de rode cijfers vooral te wijten aan tegenvallende prestaties in de schoonmaak- en transportactiviteiten, bedrijfsdelen waarin Buhrmann niet geïnteresseerd is. Verkoop van deze activiteiten is voor het Amsterdamse handelshuis dan ook een harde voorwaarde alvorens de overname door te zetten. De kernactiviteit kantoorbenodigdheden is daarentegen "zeer gezond", aldus Koffrie.

Corporate Express zit momenteel in een reorganisatieproces, waardoor 1000 van de 15.000 banen verloren zullen gaan. De lasten van deze sanering zijn al in de cijfers van 1998 verwerkt. Ook heeft het concern een omvangrijke schuldenlast. Koffrie wijt dit vooral aan de grootschalige inkoop van eigen aandelen, die Corporate Express anderhalf jaar geleden uitvoerde. De koers van het fonds is nadien sterk gedaald.

Buhrmann neemt nu de schuldenlast van de Amerikaanse branchegenoot ter waarde van $1,2 miljard over. Per aandeel biedt het handelshuis nog eens $9,70, wat neerkomt op een bedrag van $1,1 miljard. Dinsdag sloot Corporate Express op $8,56, waarmee het openbaar bod van Buhrmann neerkomt op een premie van 13%. Over de gemiddelde koers van de laatste 30 dagen bedraagt de premie evenwel ruim 40%.

Om de nieuwe combinatie te herfinancieren, zal Buhrmann voor een bedrag tussen ƒ770 en ƒ880 miljoen aan converteerbare preferente aandelen uitgeven. Deze worden rond de effectuering van de overname geplaatst bij twee Amerikaanse investeringsmaatschappijen, Apollo Management en Bain Capital. Zij krijgen daarmee een belang van 22% in het concern. Bovendien krijgen de investeringsmaatschappijen een plaats in de raad van commissarissen van Buhrmann.

Het binnenhalen van Apollo en Bain Capital dient ook ter afdekking van risico's bij de aandelenemissie, die Buhrmann na het afronden van de deal naar verwachting in het vierde kwartaal heeft gepland. Het concern wil met deze emissie nog eens ƒ661 miljoen uit de markt halen. Het tijdstip van de emissie kan echter samenvallen met een mogelijk besluit van de Amsterdamse beurs om Buhrmann uit de AEX te halen, hetgeen de koers niet ten goede zal komen.

Koffrie zei gisteren niet te hebben nagedacht over de gevolgen van de overname voor de AEX-notering. "Maar wij zijn een conservatief bedrijf en willen zeker weten dat het grootste deel van de gelden binnen is", zo stelde hij. Mocht de emissie worden afgeblazen, dan heeft het concern volgens de topman door de prefs "voldoende financiële dekking".

Het nieuwe Buhrmann zal in 28 landen actief zijn en heeft 30.000 mensen in dienst. Van de omzet wordt 67% behaald in kantoorbenodigdheden, 6% in grafische systemen en 27% in papierverkoop. De Buhrmann-divisie informatiesystemen (goed voor 20% van de huidige omzet) zal nog dit jaar worden afgestoten. Volgens Koffrie is er voor deze tak, ondanks het groeipotentieel, door de huidige strategische keuze geen plaats meer.

Tezamen met de desinvesteringen van de Corporate Express activiteiten resulteert dat in een onderneming met een totale omzet van $7,8 miljard. Een toekomstige desinvestering van grafische systemen of de papierverkoop-activiteiten is niet aan de orde, aldus Koffrie.

De overname leidt tot een buitengewone last van circa ƒ45 miljoen. Dit betreft kosten die voortvloeien uit de integratie van de twee it-systemen van Buhrmann en Corporate Express. De winst per aandeel zal volgend jaar door afschrijving en de emissie iets verwateren. Vanaf 2001 zal de overname een aanzienlijk positief effect op de winst per aandeel hebben.

Het verdwijnen van Corporate Express van de Nasdaq zal wat Buhrmann betreft tijdelijk zijn. Binnen twee jaar wil het handelshuis zelf een notering aanvragen aan de New York Stock Exchange of Nasdaq.

Buhrmann-topman F. Koffrie
...alleen geïnteresseerd in office products van Corporate Express...

FOTO: PETER ZONNEVELD






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.