De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
14 juli 1999

 


[Dell]
[Belastingdienst]
[Scoot]
[BOL, voor al uw boeken]
[CMG]

Asielzoekers aan
de slag in horeca

door Mirjam Brinks - WOERDEN, woensdag

Asielzoekers worden met ingang van volgende week in de horeca ingezet om het enorme personeelstekort op te vangen.

Vooral seizoenbedrijven als strandtenten en cafés met een terras schreeuwen momenteel om arbeidskrachten.

Koninklijk Horeca Nederland (KHN) heeft met het ministerie van Sociale Zaken en het Landelijk Bureau Arbeidsvoorziening overeenstemming bereikt over het inzetten van vluchtelingen tijdens de drukke zomerperiode.

Het gaat om asielzoekers met een zogenoemde F1- of F2-status. "Deze mensen zijn minimaal een jaar in Nederland en de meesten beheersen de taal voldoende om bijvoorbeeld terrasbezoekers te bedienen", aldus zegsvrouw F. Bot van KHN. "Spreken ze geen woord Nederlands, dan worden ze natuurlijk niet in de bediening ingezet."

Tijdelijk

Mevrouw Bot benadrukt dat het louter om een tijdelijke aanstelling gaat. Ook komen alleen de seizoengebonden ondernemingen hiervoor in aanmerking. "Dit om te voorkomen dat vluchtelingen die hun heil in ons land hebben gezocht, hieraan een vast verblijf denken te ontlenen", zegt mevrouw Bot.

In het kader van de Wet Arbeid Vreemdelingen zijn vorig jaar massaal asielzoekers in de fruitteelt ingezet. "Zij mochten maximaal 12 weken appels en peren plukken. Een uiterst geslaagd project", zegt D. ten Voorde van het regionaal bureau arbeidsvoorziening in Zeeland.

Ten Voorde is sceptisch dat het project in de horeca een succes wordt. "Het gaat in deze branche toch om gastvrijheid en met weinig of geen kennis van het Nederlands, Engels of Duits lijkt me dat nogal moeilijk."

KHN-directeur J. Claes ziet het inzetten van deze vluchtelingen echter als pure noodzaak. Volgens hem groeit de toeristische sector in ons land nog altijd zeer sterk, vorig jaar zelfs met 7 procent. Extra personeel is dan ook nodig om deze groei, die goed is voor onze economie, te behouden.

De werkgevers in de horeca betalen de asielzoekers conform de cao. Bot: "Wel zullen zij een percentage moeten afdragen aan het asielzoekerscentrum, maar elke gulden die ze mogen houden, is volgens mij meegenomen."

De werkgeversorganisatie heeft inmiddels al vele aanvragen uit de branche ontvangen. "Het personeelstekort wordt met dit mooie weer ook steeds nijpender", aldus KHN.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.