De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


vrijdag
25 juni 1999

 


[Jaarverslag Service]
[Autosite]
[Wanadoo]
[Libertel]
[ABN AMRO]
[Postbank Winst Vast Plan]
[BOL, voor al uw boeken]

Intel-belang in World Online

Van een onzer verslaggevers - VIANEN, vrijdag

Chip-fabrikant Intel neemt een belang in World Online. Daarmee krijgt deze vanuit Nederland opererende aanbieder van internet-diensten een vierde grote aandeelhouder, naast de Zwitserse Sandoz Foundation, Reggeborgh Beheer en oprichtster Nina Brink zelf.

World Online-directeur Nina Brink noemt de inbreng van Intel belangrijk voor de verdere expansie. Volgens haar is het essentieel een Amerikaanse aandeelhouder te hebben, al was het alleen al om de enorme energie die Intel inbrengt en het uitgebreide relatie-netwerk. Hoe groot het belang van Intel wordt en welk bedrag met de investering is gemoeid, is nog niet bekend.

Dank zij de inbreng van Intel krijgt World Online nu nog gemakkelijker entree tot de "grote internetwereld", die wordt gedomineerd door Amerikaanse bedrijven. Als puur Europese onderneming was het voor World Online toch moeilijker tot de voornaamste spelers op dit gebied toegang te krijgen. In dit verband is belangrijk dat Avram Miller, die tot voor twee weken geleden vice-president van Intel was, in de raad van commissarissen van World Online gaat zitten. Voorzitter van dat orgaan wordt de Zwitser Victor Bisschoff, die afkomstig is van Sandoz Foundation, de voornaamste geldschieter van World Online.

Springplank VS
Ook krijgt World Online nu een springplank naar de Verenigde Staten, waar het eveneens actief wil worden. Momenteel zijn gesprekken gaande om samen met een nog niet nader genoemde Amerikaanse partner een samenwerkingsverband voor dat doel op te richten. Een alternatief is een fusie met een Amerikaanse onderneming. Ook hierover wordt onderhandeld, aldus Nina Brink. Zij is zich ervan bewust dat World Online te klein is om op eigen kracht in Amerika een succesvol avontuur aan te gaan. Om de naam van het bedrijf eer aan te doen, is het echter absoluut noodzakelijk een Amerikaanse vestiging te hebben. World Online is momenteel werkzaam in twaalf Europese landen of hoopt dat binnenkort te worden.

Vandaag komt Craig Barrett, chief executive officer van Intel, naar Nederland om de overeenkomst met World Online te bezegelen. Tevens zal hij een samenwerking aankondigen met de Universiteit Twente. Nederland moet voor Intel een belangrijk centrum worden voor haar internet-gebaseerde activiteiten. Het Amerikaanse concern is van plan vanuit Nederland diensten aan te bieden voor internet-bedrijven. Onder meer zullen hier grote computerparken worden opgericht, waar bedrijven hun internet-toepassingen kunnen laten draaien. Intel wil met World Online ook samenwerken op het gebied van video-conferenties en breedband-techniek.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.