De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


vrijdag
25 juni 1999

 


[Jaarverslag Service]
[Autosite]
[Libertel]
[BOL, voor al uw boeken]
[Wanadoo]
[Postbank Winst Vast Plan]
[ABN AMRO]

Onderzoek door bedrijven
lekt weg naar buitenland

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, vrijdag

De Nederlandse multinationals hebben de afgelopen jaren stelselmatig hun wetenschappelijk onderzoek verplaatst naar het buitenland. Minister Hermans (Onderwijs), die verantwoordelijk is voor het wetenschapsbeleid, signaleert dat de grote ondernemingen hun onderzoeksactiviteiten ontwikkelen bij de markt, waar de producten worden verkocht en waar hun bedrijfsonderdelen zijn gevestigd.

Eind jaren zeventig waren de internationals nog verantwoordelijk voor 72% van de uitgaven aan onderzoek van het bedrijfsleven in Nederland. In 1997 is dit percentage echter gedaald tot 42%.

Daar staat wel tegenover dat met name kleinere bedrijven en ondernemingen in de dienstensector hun investeringen hebben verdubbeld. Van alle bedrijven blijkt 52% innovatieve activiteiten te ontwikkelen, terwijl dat percentage bijvoorbeeld in Duitsland ligt op 63%.

Desalniettemin is bij VVD-minister Hermans (foto) het alarm afgegaan over de verplaatsing van het onderzoek naar het buitenland. "Nederland moet er alles aan doen om de vooraanstaande positie te behouden. De overheid kan en wil niet alles regelen, maar hier doemen enkele bedreigingen op", meent Hermans.

Nederland neemt in Europa slechts een middenpositie in, zo blijkt uit het rapport 'Wie oogsten wil, moet zaaien', dat gisteren werd gepresenteerd door de liberaal.

De Verenigde Staten, Duitsland, Japan, Frankrijk geven verhoudingsgewijs veel meer geld uit aan onderzoek. In absolute zin moet Nederland landen als Zweden, Zwitserland, Finland, Denemarken en België ook laten voorgaan.

Bezuinigingen
Hermans voorspelt dat de dalende trend zal doorzetten als gevolg van de eerder aangekondigde bezuinigingen in het regeerakkoord. Door de impuls van ƒ1 miljard voor informatie- en communicatietechnologie wordt dit gedeeltelijk gecompenseerd.

Hoewel Hermans in de toekomst nog meer extra geld wil uittrekken voor wetenschappelijk onderzoek, wordt er nu ƒ75 miljoen vrijgemaakt. Het liefst zou Hermans dit de komende jaren nog willen verdubbelen. Bij de bewindsman leeft de hoop dat ook het wetenschappelijk onderzoek in het bedrijfsleven hierdoor een impuls krijgt.

Daarnaast zal de positie van het wetenschappelijk personeel worden verbeterd. Volgens Hermans hebben onderzoekers onvoldoende carrièreperspectieven, zijn er veel oudere werknemers en werken er te weinig vrouwen. Jong talent krijgt niet genoeg kansen, hetgeen bedreigend is in de ogen van Hermans voor het totale onderzoeksbestel.

Hermans uit met name kritiek op universiteiten. De leeftijdopbouw is volgens hem "bedreigend". "Zeker in combinatie met de lage instroom en moeilijkheden met doorstroom van jongeren en vrouwen", aldus Hermans. "De verstarring wordt ook veroorzaakt doordat universiteiten zelf verantwoordelijk zijn voor de wachtgelden van uittredend tijdelijk en vast personeel."

Hermans wil voortaan dat het Nederlandse wetenschapsbeleid elke vier jaar wordt herzien in plaats van elke twee jaar.

De liberaal wil ook dat het draagvlak in Nederland voor wetenschappelijk onderzoek wordt vergroot. De bewindsman stelt een prijs van maar liefst ƒ100.000 in voor het beste communicatieplan op wetenschapsgebied.

Het noodlijdende NewMetropolis in Amsterdam krijgt een eenmalige bijdrage van ƒ4,5 miljoen van het Rijk om uit de financiële problemen te komen. Economische Zaken betaalt ook ƒ4,5 miljoen en de gemeente Amsterdam ƒ2 miljoen om een doorstart van het technologiecentrum mogelijk te maken.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.