De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


vrijdag
25 juni 1999

 


[Autosite]
[Jaarverslag Service]
[BOL, voor al uw boeken]
[Wanadoo]
[Libertel]
[Postbank Winst Vast Plan]
[ABN AMRO]

Nieuw hoofdbestuur moet
FNV Bondgenoten redden

Van een onzer verslaggevers - ZEIST, vrijdag

FNV Bondgenoten krijgt een nieuw, jong gezicht. Het hoofdbestuur wordt teruggebracht van negen naar zes personen. Daarmee krijgt het fusieschandaal, waarbij een tekort van ƒ50 miljoen ontstond, zoals verwacht personele consequenties.

In drie jaar tijd moet het vakbondsbedrijf het tekort hebben weggewerkt. Van de 865 banen verdwijnen er 211. De werkorganisatie krijgt voor het eerst een directeur. Een kandidaat heeft men ondanks de nijpende problemen nog niet op het oog.

Grote zondebok is penningmeester Ger Ros. Hij heeft geen moment grip gehad op de geldstromen van de megabond en moet daarvoor nu boeten. Begin vorig jaar fuseerden de vier vakbonden Industriebond FNV, Vervoersbond FNV, FNV Dienstenbond en de Voedingsbond FNV tot de grootste vakbond van Nederland. De fusie bracht zo'n 500.000 werknemers bij elkaar.

In totaal vertrekken volgend jaar zes hoofdbestuursleden. Naast Ros, keren boegbeeld Henk Krul, Christa Compas, Sylvia Hessels, Martin Spanjers en Anne Lagarde niet terug. Dat blijkt uit het kandidatenlijstje dat de bondsraad gisteren kreeg voorgelegd. In januari 2000 besluit het congres van de bond (bondsraad) over de kandidaten. "Jong, sterk en dynamisch", zo omschreef woordvoerder B. Duym de nieuwe top. Hij baseerde zich daarbij op de uitkomst van een geschiktheidstest die alle zittende en kandidaat-bestuursleden hebben afgelegd.

De voorzitterskandidaat Hans de Vries (39), krijgt de nieuwelingen Antje Koster (36) en Ineke de Deugd (40) naast zich. De Vries was cao-onderhandelaar voor de grootmetaal. Koster is coördinator van de sector havens en De Deugd hoofd van de regio Zuid-Holland van de vakcentrale FNV.

Opvallend is dat ondanks de spijkerharde kritiek van maar liefst elf onderzoekbureaus begin dit jaar, de drie belangrijkste bestuursposten in handen blijven van oudgedienden. Fred Kagie (44) blijft algemeen-secretaris en Wouter Waleson (48) cao-coördinator. Waleson omschreef de schoonmaak als "een emotionele gebeurtenis, die je niet in de koude kleren gaat zitten". Bestuurder sociale zaken en trouble shooter Cees de Wildt (38) is voorgedragen als penningmeester.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.