De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


vrijdag
25 juni 1999

 


[Postbank Winst Vast Plan]
[Jaarverslag Service]
[ABN AMRO]
[BOL, voor al uw boeken]
[Libertel]
[Wanadoo]
[Autosite]

Ceteco schiet omhoog

AMSTERDAM, vrijdag

Op het Damrak waren gisteren Ceteco en Hagemeyer het gesprek van de dag. Ceteco, de kwakkelende retailer, zou eindelijk een nieuwe, kapitaalkrachtige partner hebben gevonden. Daardoor kan het verstandshuwelijk met moederbedrijf Hagemeyer op korte termijn worden ontbonden, aldus het hardnekkige gerucht.

De commotie rond de handelshuizen zorgde voor enig leven in de brouwerij op de Amsterdamse effectenbeurs, die voor het overige flauw gestemd was. De AEX-index moest na een positief begin 4,78 punten inleveren op 567,12. Een zwak begin op Wall Street en overwaaiende rentevrees werden als oorzaak van de terugval genoemd. De Nederlandse obligatiemarkt sloot sterk lager. De Midkap had minder last van het ronddwalende Amerikaanse rentespook en sloot vrijwel onveranderd op 607,01, een verliesje van 0,52 punten.

Welke partij Ceteco zou hebben geschaakt, bleef gisteren onduidelijk. "Ik kan nu echt even niets zeggen", was het enige commentaar van bestuurslid A. Altink op de vraag of er een deal was gesloten. Vermoedens dat een participatiemaatschappij, of misschien wel een Mexicaanse branchegenoot het handelshuis inlijft, bleven derhalve onbevestigd.

De koers van Ceteco explodeerde in ieder geval wel, het aandeel steeg in de loop van de ochtend met ruim 17% naar EUR10,90. Aan het eind van de middag kalfde de winst wat af. Ceteco sloot EUR0,85 hoger op EUR10,15, oftewel een stijging van ruim 9%.

Ook Hagemeyer profiteerde sterk van de geruchtenmachine en spurtte tegen het sentiment in EUR0,85 vooruit naar EUR31,80. Dat moet een opsteker zijn geweest voor de nieuwe Hagemeyer-topman R. ter Haar sinds zijn aantreden was het AEX-fonds nauwelijks vooruit te branden.

Ceteco is al dagen in trek, maar de koerswinst en vooral de omzetten van gisteren riepen toch enige vraagtekens op. Gisteren werden 379.000 stukken (dubbelgeteld) verhandeld, bijna twintig keer zoveel als normaal. "Voor een fonds dat over een jaar misschien niet meer bestaat is dat geen voor de hand liggende omzet", aldus een handelaar. "Vooral nu de markt niet bijster goed is te noemen." De omzetten in Hagemeyer waren eveneens hoog.

Sambacrisis
De beurs zag in ieder geval geen aanleiding in te grijpen. Volgens een woordvoerder kan de commissaris voor de notering de handel stilleggen als er in de markt sprake is van ongelijkheid van informatie. "Maar rond Baan is ook veel te doen geweest zonder dat de notering werd geschorst", aldus de zegsman. Alleen is Baan wel een AEX-fonds, waar Ceteco maandenlang wegkwijnde op de lokale markt.

Het in Latijns-Amerika opererende handelshuis kwam vorig jaar in zwaar weer terecht door een ongekende reeks tegenvallers. De sambacrisis en natuurrampen deden de winst uit de verkoop van witgoed en consumentenelektronica als sneeuw voor de zon smelten. Onder aanvoering van een nieuw managementteam werd nadien een stevige reorganisatie ingezet. Ondertussen trokken Hagemeyer (dat 66% van de aandelen Ceteco bezit) en de banken de portemonnee om de verzwakte balans te versterken.

Toen dit voorjaar bleek dat het herstel niet wilde vlotten, liet Hagemeyer weten dat de liefde bekoeld was. De Naardense onderneming zei open te staan voor nieuwe investeerders in Ceteco. Begin deze maand biechtte ook Ceteco op op zoek te zijn naar een strategische partner. Onder die toezegging gingen de banken in principe akkoord met een verlenging van de kredietfaciliteiten.

Ondanks alle tumult heeft het fonds Ceteco nog een lange weg te gaan. Waar het aandeel vorig jaar juli nog EUR52,18 waard was, zakte de koers vorige maand naar een dieptepunt van EUR8,15. Bij Hagemeyer is men al tijden ontevreden over de koersontwikkeling. Voor het hoofdfonds werd vorig jaar nog grif EUR47,65 neergeteld.

Baan, het grootste geruchtenfonds op het Damrak, won gisteren EUR0,35 op EUR16,10. Dit ondanks de ontkenning van het softwarebedrijf dat Microsoft of enige andere partij een bod op de onderneming voorbereid.

ASML steeg EUR1,70 op EUR54,35. De toeleverancier voor de chipindustrie heeft een order in de wacht gesleept bij het Amerikaanse ministerie van defensie. Het concern gaat samen met Intel, Motorola en AMD een ultraviolet-technologie ontwikkelen.

De financiële waarden lieten een verdeeld beeld zien. Aegon leed de meeste pijn met een verlies van EUR2,25 op EUR76,45 terwijl ABN Amro EUR0,10 inleverde op EUR21,05. ING sloot daarentegen EUR0,20 hoger op EUR52,35 en Fortis won EUR0,45 op EUR30,70.

Overigens is, in tegenstelling tot wat deze krant gisteren meldde, de inschrijving op de aandelenemissie van Fortis nog niet gesloten. De inschrijving loopt nog tien dagen door. De bedoelde sluiting had betrekking op de inschrijving op preferente aandelen.

Paul Jansen






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.