De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
25 juni 1999

 


[BOL, voor al uw  boeken]
[Autosite]
[Prive Roddelbox]

Rode Kruis waarschuwt
voor super-catastrofes

Van onze redactie buitenland - AMSTERDAM, vrijdag

In de 21e eeuw wordt de wereld geteisterd door een aantal 'super-catastrofes' die in omvang alle voorafgaande rampen zullen overtreffen. Drama's als orkaan Mitch en El Nino waren slechts een voorproefje van wat de wereldbevolking staat te wachten.

Dat voorspelt het Rode Kruis in zijn gisteren verschenen jaarlijkse rampenrapport. Volgens de organisatie leiden klimaatveranderingen, bevolkingsgroei en toenemende armoede tot groot onheil.

"Iedereen kent de problemen van temperatuurstijging en ontbossing aan de ene kant en armoede en sloppenwijken aan de andere kant", stelde president Astrid Heiberg van de internationale Rode Kruis-federatie gisteren. "Als die twee factoren botsen, heb je een nieuwe schaal van catastrofes."

Opwarming

De opwarming van de aardbol zorgt voor een stijging van de zeespiegel met 44 centimeter in de komende 80 jaar. Laaggelegen eilanden en deltagebieden in landen als Bangladesh en China dreigen daardoor onder te lopen.

Hoewel de grootste risico's in de Derde Wereld huizen, loopt ook de geïndustrialiseerde wereld gevaar. Steden als Amsterdam en Venetië moeten zich gaan wapenen tegen het wassende water.

De helft van de wereldbevolking woont in de kustgebieden. Tien miljoen mensen worden constant bedreigd door overstromingen. "En dit is nog maar het begin", waarschuwt het rapport. Door de stijging van de zeespiegel zal dit aantal vertienvoudigen.

Het Rode Kruis stelt dat natuurrampen in 1998 de grootste schade in de geschiedenis hebben aangericht. Orkaan Mitch, El Nino en andere catastrofes eisten vorig jaar meer dan 60.000 levens. Het natuurgeweld leverde 25 miljoen vluchtelingen op; meer dan alle oorlogen bij elkaar.

Desondanks wordt er steeds minder geld in hulpprogramma's gestoken. Tot overmaat van ramp worden verzekeringsmaatschappijen steeds huiveriger om rampregio's als het Caribisch gebied te verzekeren.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.