De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
25 juni 1999

 


[Autosite]
[BOL, voor al uw  boeken]
[Prive Roddelbox]

KFOR begint met
arrestaties voor Tribunaal

door Frank van Vliet - BOEDAPEST, vrijdag

Met de aanhouding in Kosovo van een van oorlogsmisdaden verdachte man door Britse soldaten van de vredesmacht, lijkt KFOR de belofte waar te maken om actief oorlogsmisdadigers op te sporen. Het is de eerste arrestatie van een mogelijke oorlogsmisdadiger in de Servische provincie.

De man zou betrokken zijn geweest bij de massaslachting van 43 etnische Albanezen april j.l in het dorp Slovinia. Britse deskundigen onderzoeken momenteel de plaats waar het bloedbad zou hebben plaatsgevonden. De details van de arrestatie zijn overhandigd aan het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in Den Haag.

NAVO-secretaris-generaal Javier Solana wordt door een uitzinnige menigte in Pristina opgetild en door de straten van de Kosovaarse hoofdstad gedragen.

FOTO: AP

Over de belofte van KFOR bestond aanvankelijk de nodige scepsis omdat een soortgelijke missie in Bosnië pas in een laat stadium verdachten aanhield. Bovendien lopen daar de grote vissen, de Bosnisch-Servische leider Karadzic en zijn generaal Mladic, nog steeds vrij rond.

NAVO-opperbevelhebber Wesley Clark, zei tijdens een bezoek aan de Kosovaarse hoofdstad Pristina dat de naar buiten komende gruweldaden van de Serviërs duidelijk maken dat de NAVO het gelijk aan haar zijde had toen zij met de luchtaanvallen op Joegoslavië begon.

Clark werd bij zijn visite aan Pristina vergezeld door NAVO-secretaris-generaal Javier Solana. Beide mannen werden als helden door de etnische Albanezen ontvangen en toegejuicht. Een oude man kuste Solana zelfs op de wang terwijl de tranen hem over de wangen stroomden. Anderen kregen er niet genoeg van "NAVO!, NAVO!" te schreeuwen.


Beloning

Washington heeft gisteren 10,7 miljoen gulden uitgeloofd voor tips die leiden tot de aanhouding en berechting van vermeende oorlogsmisdadigers die worden gezocht door het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag.

De voornaamste aangeklaagde is de Joegoslavische president Slobodan Milosevic. Maar ook de aangeklaagde Bosnisch-Servische ex-president Radovan Karadzic en diens generaal Ratko Mladic worden gezocht. (AP)


Clark toonde zich uitermate tevreden over het verloop van de operatie 'Joint Guardian' tot nu toe. Hij riep wel op om zo snel mogelijk de rest van de troepen Kosovo binnen te halen. De situatie is er nog steeds zeer gespannen.

In Pristina zelf werden gisteren de lichamen van drie Serviërs geborgen die vermoedelijk door etnische Albanezen zijn vermoord. Onder hen bevond zich een professor van de universiteit.

Incident

In een ander incident in de hoofdstad opende gisteren een teruggekeerde etnische Albanees het vuur op de Serviër die zich in zijn woning had verschanst. De Serviër werd hierbij gedood en een Albanees gewond. Toen de families van de slachtoffers elkaar in het ziekenhuis weer troffen, werd het vuurgevecht voortgezet. Daarbij raakten een verpleegster en een bewaker gewond.

De incidenten vormen de harde realiteit in heel Kosovo. Solana en Clark probeerden gisteren de verzoening naderbij te brengen en bezochten daarom zowel etnisch Albanese als Servische leiders in de provincie, onder wie de leider van het Kosovo Bevrijdingsleger (UCK) Hashim Thaci. Deze beloofde nog eens dat zijn mannen zich aan de afspraken over het inleveren van de (automatische) wapens zouden houden.

Het Internationale Rode Kruis (IRC) uitte gisteren kritiek op de NAVO. De verdragsorganisatie had volgens het IRC nooit toe mogen staan dat het Joegoslavische leger op de terugtocht gevangen genomen Kosovaren meenam.

Onder de twee- tot drieduizend gevangen bevindt zich een groot aantal politieke gevangen. Waar die nu verblijven, is onbekend. Het Rode Kruis heeft van Belgrado nog geen antwoord gekregen op het verzoek de gevangenen te mogen bezoeken.

Intussen blokkeerden enige honderden boze Joegoslavische soldaten voor de tweede achtereenvolgende dag gisteren wegen in Centraal-Servië. Ze eisen van Belgrado hun soldij voor de periode dat ze in Kosovo hebben gediend. Alleen Servische vluchtelingen, de politie en ambulances komen door de blokkade. De soldaten zeggen nog recht te hebben op zo'n 1500 gulden.

Naast de protesten van de uit Kosovo gevluchte Serviërs, is dit de tweede blamage voor president Slobodan Milosevic die zijn volk graag wil laten geloven dat hij in Kosovo een overwinning op de NAVO heeft behaald.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.