De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
25 juni 1999

 


[Autosite]
[Prive Roddelbox]
[BOL, voor al uw  boeken]

Israël bestookt Beiroet

BEIROET, vrijdag

Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben gisteravond elektriciteitscentrales in de Libanese hoofdstad Beiroet, doelen in Baalbek en drie bruggen op een snelweg in het zuiden van Libanon met raketten bestookt. Bij de aanvallen vielen vijf doden en 24 gewonden.

De aanvallen waren bedoeld als vergelding voor aanvallen die de islamitische guerrillabeweging Hezbollah eerder op de dag vanuit het zuiden van Libanon uitvoerde op Noord-Israël en waarbij vier burgers en een militair lichtgewond raakten.

Een verslaggeefster van de Amerikaanse nieuwszender CNN zei kort na 23.30 uur (Nederlandse tijd) twee explosies te hebben gehoord in de zuidelijke buitenwijken. Die zijn dichtbevolkt en staan onder meer bekend als plekken waar veel Hezbollah-strijders zijn.

Volgens getuigen schoot de Hezbollah na de Israëlische aanvallen opnieuw raketten af op Noord-Israël. Hierbij zouden twee Israëli's zijn gedood. Weer later voerde Israël opnieuw twee aanvallen uit, waarbij de omgeving van een onlangs herbouwd sportstadion en de aangrenzende snelweg naar het vliegveld van Beiroet werden geraakt.

Het was voor het eerst sinds 1996, toen een reeks Israëlische bombardementen aan zo'n 175 mensen het leven kostte, dat Israël aanvallen uitvoerde op Beiroet. Ook destijds werden elektriciteitscentrales bestookt, waaronder een die donderdag opnieuw werd getroffen.

Volgens de Israëlische televisie besloot de demissionaire regering van premier Benjamin Netanjahoe tot de aanval zonder de nieuwgekozen premier Ehoed Barak hierbij te betrekken. Barak werd wel op de hoogte gebracht, zo werd gezegd.

De aanvallen op de elektriciteitscentrales leidden ertoe dat de stroom in een deel van Beiroet en plaatsen in de omgeving van de hoofdstad uitviel. In Baalbek werd een volgens de Libanese televisie een keuken van de Hezbollah bestookt, die allang niet meer werd gebruikt. De getroffen bruggen lagen op de snelweg langs de kust tussen Beiroet en Sidon.

Het Libanese leger nam de Israëlische gevechtsvliegtuigen onder vuur met luchtafweergeschut. Premier Salim Hoss noemde de aanvallen "nieuw bewijs voor Israëls grenzeloze barbaarsheid". Hoss zei contact te hebben opgenomen met diverse ambassadeurs, die hij vroeg hun invloed aan te wenden op Israël om een verdere escalatie te voorkomen.

De eerste aanvallen van de Hezbollah waren een reactie op een artillerieaanval die eerder op de dag vanuit de door Israël bezette zogeheten veiligheidszone is uitgevoerd. Bij die aanval raakte een 45-jarige vrouw in het Zuid-Libanese dorp Qabrikha, 25 kilometer ten oosten van Tyrus, gewond.

De artillerieaanval op Qabrikha was weer een reactie op een Hezbollah-aanval op leden van de Zuid-Libanese SLA-milities in Qantara, een paar kilometer van de Israëlische grens. Woensdag raakten in Qabrikha een tienjarig jongetje en zijn 70-jarige grootvader gewond bij een aanval vanuit de veiligheidszone.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.