De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
25 juni 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[Tele 2]
[Wanadoo]
[Belastingdienst]
[CMG]
[Eurocard Mastercard]
[Dell]
[Sony Professional]
[World OnLine]

Reclames toeteren tv-kijker doof

door Michiel Hoogers - AMSTERDAM, vrijdag

De Nederlandse televisiekijker wordt dagelijks overvallen door het geluid van tv-reclames omdat dit veel harder wordt weergegeven dan het geluid van de tv-programma's.

Met meer en harder geluid proberen de reclamemakers de aandacht op hun boodschappen te vestigen. In menige huiskamer werkt dit averechts als de geërgerde tv-kijker bij het begin van een reclameblok naar zijn afstandsbediening grijpt om het geluid af te zetten.

Gemiddeld is het niveau van het geluidssignaal van de reclameblokken op de Nederlandse televisiezenders vier decibel hoger dan dat van de nieuws- en actualiteitenprogramma's. Het komt erop neer dat een reclameblok ongeveer veertig procent luider is dan een studioproductie zoals het NOS-Journaal of het RTL-Nieuws.

Dit blijkt uit een onderzoek dat het technisch adviesbureau Peutz deze maand heeft verricht in opdracht van De Telegraaf. Peutz is gespecialiseerd in akoestiek en lawaaibeheersing. Het heeft vestigingen in Zoetermeer, Mook, Düsseldorf en Parijs.

Het uitgangspunt voor het onderzoek was de vraag of reclameboodschappen op de Nederlandse televisiezenders luider zouden zijn dan de gewone programma's.

Om die vraag te kunnen beantwoorden hebben de onderzoekers van Peutz een steekproef gehouden bij alle Nederlandse televisiezenders. Dit zijn: Nederland 1, 2 en 3, RTL 4, RTL 5, SBS 6, NET 5 en Veronica. Per zender is het geluid van het reclameblok vergeleken met het geluid van het nieuws- of actualiteitenprogramma omdat zo'n programma volledig onder de controle van de zendgemachtigde valt. Bij Veronica, dat geen actualiteitenprogramma heeft, is de vergelijking gemaakt met de quiz Denktank.

Uit de meetresultaten blijkt dat op alle zenders het geluidsniveau van de reclameblokken hoger ligt dan dat van de nieuwsblokken. Gemiddeld over de acht zenders is een verschil van vier decibel gemeten. Een decibel (dB) is een verhoudingsgetal. In het algemeen wordt aangenomen dat 10 dB een verdubbeling van het ervaren volume geeft en 1 à 2 dB ongeveer de grens is van een hoorbaar verschil.

Bij de steekproef was het verschil in luidheid tussen reclame en nieuws het grootst op Nederland 1 met 5,5 dB. RTL 5 kwam met 2 dB als laagste uit de bus. Bij een onderlinge vergelijking van de reclameblokken op de diverse zenders bleek het geluidsniveau vrijwel gelijk te zijn; alleen NET 5 was zachter dan de rest.

Voor het geluidsniveau van televisieprogramma's en -reclames bestaan geen regels. Volgens een geluidsspecialist van het Nederlands Omroepproduktie Bedrijf (NOB) wordt gewerkt met een technische norm die is ontstaan door de overweging dat beeld en geluid elkaar niet mogen storen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.