De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
25 juni 1999

 


[CMG]
[Belastingdienst]
[Wanadoo]
[Sony Professional]
[Dell]
[Eurocard Mastercard]
[BOL, voor al uw boeken]
[World OnLine]
[Tele 2]

Arrestaties in Monfortzaak

door Pieter Nijdam en Dominique Weesie - AUCH/OSS, vrijdag

De Franse politie heeft drie personen gearresteerd die ervan worden verdacht betrokken te zijn bij de gruwelijke moord op vier Nederlanders bij het dorp Monfort in Zuidwest-Frankrijk. De politie noemt de aanhouding een doorbraak in het onderzoek dat ruim een maand geleden werd ingesteld.

Een 35-jarige uit Marseille afkomstige man met de voornaam Kamel is gisteravond voorgeleid aan de rechter in Auch. Zijn 29-jarige vriendin en een kennis wiens identiteit onbekend is werden gisteren de hele dag op het politiebureau verhoord en zitten nog steeds vast.

Kamel en zijn vriendin wonen sinds april in het plaatsje Estramiac. Dit dorp ligt zes kilometer van de boerderij waar in de nacht van 20 op 21 mei Artie en Marianne van Hulst, haar zuster Dora en echtgenoot Johan Nieuwenhuizen op beestachtige wijze werden afgeslacht.

Klussen
Kamel was op de avond voor de moordpartij bij Artie van Hulst zwart aan het klussen. Twee dagen na de vondst van de ontzielde lichamen heeft hij zich vrijwillig bij de politie gemeld. Hij vertelde dat hij rond half twaalf 's avonds de boerderij had verlaten.

Marianne van Hulst en het echtpaar Nieuwenhuizen waren kort daarvoor thuis aangekomen, nadat zij hadden gedineerd in een nabijgelegen restaurant. Artie was niet meegegaan omdat hij samen met zijn hulp nog een karweitje wilde afmaken. De klusjesman is daarmee de laatste die de vier Nederlanders nog in leven heeft gezien.

De gendarme van Auch die de viervoudige moord onderzoekt, heeft Kamel en zijn vriendin afgelopen woensdag voor verhoor meegenomen, waarna de rechter besloot het tweetal ook gisteren vast te houden. Bij een huiszoeking in hun woning in Estramiac die drie uur duurde, werden een aantal voorwerpen aangetroffen afkomstig uit de boerderij van de Van Hulsts. Deze objecten zijn verzegeld afgevoerd.

De politie weigerde te bevestigen of daarbij ook een creditcard van de Nederlanders zit, zoals ooggetuigen van de huiszoeking gisteren verklaarden. De gendarme wilde alleen kwijt dat de klusjesman eerder in aanraking is geweest met justitie en dat de politie in Toulouse gisteren ook enkele van zijn kennissen heeft gehoord, waarvan er een werd gearresteerd.

Het verdachte stel nam bijna drie maanden geleden hun intrek in een appartement in een voormalige dorpsschool in Estramiac. Volgens de echtgenote van burgemeester André Lacomme werd de woning gehuurd op naam van de vrouw, die uit de Gers afkomstig is.

Killer
Hoofdofficier van justitie Guy Etienne, die het onderzoek vanuit Auch leidt, heeft altijd verklaard dat het speurwerk zich richt op twee sporen: de voortvluchtige Duitse killer Dieter Zurwehme, die vóór en na de moord in de Gers werd gesignaleerd én een lokaal misdrijf.

Met name de laatste weken zou Etienne zich meer op de laatste mogelijkheid richten, hoewel op dit moment nog steeds drie Franse agenten zich in ons land bevinden om de gangen van de echtparen Van Hulst en Nieuwenhuizen na te trekken. Volgens zegsman A. Heutink van de politie in Oss heeft het drietal, dat sinds vorige week woensdag in Nederland verblijft, nog tot maandag nodig om alles tot op de bodem uit te zoeken.

Het sturen van drie Franse rechercheurs lijkt het scenario van een professionele afrekening weer te ondersteunen. Zo heeft het drietal van familieleden, vrienden en personeelsleden vingerafdrukken genomen. "Deze afdrukken zullen worden vergeleken met de sporen die in de boerderij in Monfort zijn aangetroffen. Resultaten hiervan zullen echter pas over enkele weken bekend worden", aldus Heutink.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.