De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
25 juni 1999

 


[Belastingdienst]
[CMG]
[BOL, voor al uw boeken]
[Eurocard Mastercard]
[World OnLine]
[Dell]
[Sony Professional]
[Tele 2]
[Wanadoo]

BSE-risico door
test contactlens

door René Steenhorst - RIJSWIJK, vrijdag

In Groot-Brittannië heeft het ministerie van Volksgezondheid gisteren alle opticiens opgedragen in het vervolg test-contactlenzen na het eerste gebruik onmiddellijk te vernietigen.

De Britse autoriteiten sluiten niet uit dat iemand via proef-contactlenzen geïnfecteerd kan raken met een variant van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob, die ook wel bekend staat als de menselijke variant van de gekkekoeienziekte (BSE).

Het Nederlandse Staatstoezicht op de Volksgezondheid gaat zich vandaag nader informeren over een mogelijke overdracht van de dodelijke gekkekoeienziekte via test-contactlenzen.

Engeland
Inspecteur mr. H. Plokker van de Geneeskundige Hoofdinspectie in Rijswijk zei gisteren tegenover deze krant geïntrigeerd te zijn door de berichten uit Engeland: "Mijn Britse collega's zullen wel redenen hebben om deze maatregelen te nemen. Op dit moment heb ik echter te weinig inzicht in de materie.

Maar als er inderdaad risico's voor BSE-overdracht zijn, van de ene contactlensdrager op de ander, dan moeten we dat snel weten."

Test-contactlenzen worden, voorzover bekend ook in Nederland, na reiniging weer bij een volgende klant gebruikt. Maar volgens prof.dr. A. Kijlstra, hoogleraar experimentele oogheelkunde aan de Universiteit van Amsterdam/AMC bestaat daarbij "geen enkel risico" voor overdracht van de ziekte van Creutzfeldt-Jacob:

Collageen
"Er bestaan echter wel lenzen, zogeheten 'collageen-lenzen', die als een natuurlijk verbandje worden gebruikt bij oogbeschadigingen -of ontstekingen.

Dergelijke lenzen, die vanzelf oplossen, zijn inderdaad gemaakt van dierlijke eiwitten, waarvan je niet altijd precies de herkomst weet. Maar het zijn géén proef-contactlenzen."

Het Britse ministerie besloot tot de maatregel na overleg met wetenschappers van de adviescommissie die zich bezighoudt met de gekkekoeienziekte en aanverwante ziekten.

De voorzitter van die commissie, sir John Pattinson, zei tegenover het Britse dagblad The Times dat het gaat om een voorzorgsmaatregel en dat de kans op besmetting erg klein is. "Maar toch leek hergebruik van proeflenzen ons geen goed idee. Het komt nou eenmaal voor dat bij gebruik van contactlenzen het hoornvlies beschadigd raakt en dat ogen ontsteken."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.