De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] ReiswereldDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
12 juni 1999

 


[Jaarverslag Service]
[Prive Roddelbox]
[Quicklink]
[Matchbank]

Oranje verliest van zichzelf

door Luuk Blijboom - BRISBANE, zaterdag

Het laatste fluitsignaal van het treffen tussen Nederland en Zuid-Korea, een tumultueus potje (ijs)hockey op kunstgras dat door de Aziaten met 3-2 werd gewonnen, galmde nog na in het State Hockey Centre van Queensland toen bondscoach Maurits Hendriks zijn manschappen al had verzameld. Zestien allesbehalve onmondige kerels kregen op het veld van hun meerdere het verbod te reppen over de vermaledijde shoot-regel, die er (mede) de oorzaak van was dat Oranje een valse start maakte tijdens de 21e Champions Trophy. "Iedereen heeft gezien waar die nieuwe regel toe leidt", hield Hendriks zich zichtbaar in. "Laat de buitenwacht naar aanleiding van deze wedstrijd maar een oordeel vellen."

De trainer van de wereld- en olympisch kampioen liet daarmee een uitgelezen mogelijkheid onbenut zich tijdens zijn eerste optreden op een groot internationaal podium te profileren. In iedere hoek van het complex wordt over niets anders gesproken dan de bepaling dat uitsluitend wordt gefloten wanneer de bal bewust met de voet wordt aangeraakt, maar Hendriks weigerde met een ferme stelling voeding te geven aan die discussie. "Ik voel me allesbehalve verplicht hier een oordeel over te vellen. In mijn optiek kun je beter pas na een wedstrijd of drie, vier je mening geven. Bovendien loop je het gevaar dat het idee wordt gewekt dat ik deze nederlaag op die nieuwe spelregel afschuif. En dat is beslist niet het geval. We hebben vooral van onszelf verloren."

Slechts aanvoerder Stephan Veen, die Teun de Nooijer met een fraaie pass in de gelegenheid stelde het tweede Nederlandse doelpunt te scoren (de eerste treffer kwam van Bram Lomans uit een van de slechts drie strafcorners die Oranje kreeg), bezondigde zich aan burgerlijke ongehoorzaamheid. "Voor offensieve ploegen is deze spelregel een nadeel", klonk het heel voorzichtig uit de mond van de 226-voudig international. "Op kwaliteit gebaseerd hockey lijdt onder de nieuwe reglementen."

Een uitgesproken mening had Hendriks wél over de arbitrage, die in zijn ogen veel te veel toestond. "Bij tijd en wijle onacceptabel", noemde hij het fluiten van de Zuid-Afrikaan Garth Proudfoot en de Australiër David Gentles, die weigerden in te grijpen tegen de constante stroom provocaties van de Zuid-Koreanen. Slaan tegen de sticks van de tegenstander, voor de bal staan op het moment dat de opponent deze wil spelen, body-checks; het scala van trucs om Oranje uit zijn spel te halen was schier onuitputtelijk. Het gevolg was dat Zuid-Korea voor het eerst in tien onderlinge ontmoetingen wist te winnen. "Het zou wel eens een internationale trend kunnen worden om zó tegen ons te spelen", voorzag Hendriks. "Maar ik moet mijn spelers een compliment geven voor de wijze waarop ze zich hebben beheerst."

Het hoogtepunt van zeventig minuten sarren en zuigen viel tien minuten voor het einde te noteren, toen de Aziaten op voorspraak van hun manager Sang Ryui Kim weigerden verder te spelen. Uit protest tegen het feit dat verdediger Seong Hwan Ji een gele kaart kreeg toen hij zijn stick in de richting van De Nooijer gooide nadat deze hem was gepasseerd, verzamelden de elf zich voor de dugout, zonder daarbij overigens buiten de lijnen te treden. Een actie waarvoor Kim later op nederige wijze zijn excuses aanbood. "Het was, achteraf gezien, een verkeerde beslissing van mij geweest. Sorry."

"Een schandalige actie", diende Hendriks zijn Zuid-Koreaanse vakbroeder fulminerend van repliek. "Ik heb onmiddellijk na de wedstrijd mijn beklag gedaan bij de juryleden van de FIH. Die zeiden dat er niets aan de hand was, omdat die Zuid-Koreanen gewoon weer terugkwamen. Als de internationale hockeyfederatie hier niet tegen optreedt, gaan we nog wat beleven hier in Brisbane. Dan geef ik mijn aanvoerder ook de instructie mee om in voorkomende gevallen ook even massaal een time-out te nemen. Sommige zaken horen niet thuis op een hockeyveld en dergelijk gedrag valt daar ook onder. Ik ben dan ook niet van plan me tot dat niveau verlagen en te vragen om een schorsing. Twee scheidsrechters, drie officials en twee toernooidirecteuren zijn getuige geweest van dit gedrag. Laat die maar hun conclusies trekken."

Brisbane (Aus). Champions Trophy, tweede dag mannen: Nederland - Zuid-Korea 2-3 (2-2). 10. Keon Wook Kang 0-1, 21. Lomans 1-1 (sc), 27. De Nooijer 2-1, 33. Jong Hyun Hwang 2-2, 56. Seung Tae Song 2-3 (sc). Scheidsrechters: Gentles (Aus), Proudfoot (ZAf). Toeschouwers: 1000.

Nederland: Vogels; Van der Weide, Jazet, Lomans en Windt; Veen, Delmee en Brinkman; Van Wijk, De Nooijer en Buma. Vliegende wissels: Buma, Eikelboom, Geeris.

Overig duel: Australië - Engeland 3-1 (3-0).

Stand: 1. Zuid-Korea 2-6 (6-4), 2. Australië 1-3 (3-1), 3. Pakistan, Spanje 1-1 (1-1), 5. Nederland 1-0 (2-3), 6. Engeland 2-0 (3-6).






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.