De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] ReiswereldDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


zaterdag
12 juni 1999

 


[Wanadoo]
[ABN AMRO]
[V & L informatica]
[Oce]
[Jaarverslag Service]
[Autosite]
[BOL, voor al uw boeken]
[Libertel]

Duitse stroombeurs wordt
concurrent van Amsterdam

Van onze correspondent - FRANKFURT, zaterdag

Frankfurt wordt de zetel van de eerste Duitse stroombeurs, waar aanbieders en kopers van elektriciteit elkaar kunnen ontmoeten en zonodig ook termijncontracten afsluiten voor de levering of koop van stroom.

Daarmee krijgt de Amsterdamse stroombeurs APX er een serieuze concurrent bij. APX opende 25 mei de deuren voor de handel in stroom. De eerste dag kwam de hoeveelheid verhandelde stroom overeen met zo'n 2% van het totale Nederlandse volume in electriciteit. Op 16 juni zal de Amsterdam Power Exchange officeel geopend worden.

In de VS bestaat een dergelijke beurs al langer en juist vanwege het bestaan van die stroombeurs zijn de elektriciteitsprijzen met ongeveer 15% gezonken. Dat is mogelijk omdat de leveranciers goedkoop 'restjes' stroom elders kunnen opkopen.

De Duitse minister Müller (Economische Zaken) heeft hoge verwachtingen van deze binnenkort te openen 'Deutsche Strom- & Energiebörse'. Frankfurt won de competitie met Düsseldorf, Leipzig en Hannover. Leipzig wil ondanks de afwijzing toch zelf een stroombeurs op gaan zetten voor Oost-Duitsland en Polen.

Op de beurs in Frankfurt gaan zowel korte-termijnrestjes stroom worden verhandeld als langdurige contracten. Doordat ook termijncontracten mogelijk zijn, worden aanbieders en afnemers van stroom ook zekerder van de prijs die ze moeten betalen voor een bepaalde hoeveelheid elektriciteit.

Schattingen gaan ervan uit dat over enkele jaren een kwart van het totale Duitse stroomverbruik van 520 terrawattuur via de stroombeurs gaat.

Vorig jaar is de Duitse stroommarkt al geliberaliseerd. Voor die tijd moesten grootafnemers hun stroom bij de regionale producenten kopen, die het monopolie hadden. Sinds vorig jaar is dat veranderd en hebben bedrijven de mogelijkheid gekregen hun energie bij de gunstigste aanbieder in te kopen. Dit proces nu moet worden vergemakkelijkt door de stroombeurs, terwijl door de openbare handel er ook een grotere prijstransparantie ontstaat en een toenemende concurrentie, wat gunstig is voor de prijzen. Door die scherpere concurrentie kan de jaarlijkse stroomrekening voor Duitse burgers en bedrijven dalen met DM30 miljard, zo blijkt uit studies.

De beurs is ook open voor buitenlandse aanbieders en afnemers van stroom.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.