De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] ReiswereldDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


zaterdag
12 juni 1999

 


[V & L informatica]
[Oce]
[Libertel]
[ABN AMRO]
[Autosite]
[BOL, voor al uw boeken]
[Jaarverslag Service]
[Wanadoo]

Wall Street zakt opnieuw

Van een onzer redacteuren - NEW YORK, zaterdag

Wall Street liet gisteren in de eerste uren van de handel flinke uitslagen zien. Uiteindelijk ging de beurs weer diep door de knieën en opnieuw was het de angst voor een spoedige rentestijging die de koersen omlaag duwden. De Dow Jones Industrial index noteerde een uur voor het sluiten van de markt een verlies van 155 punten op 10464.

Amerikaanse beleggers kregen gisteren tegenstrijdige economische berichten te verwerken. Een meevallend producer price index cijfer trok de beurs aanvankelijk omhoog, maar het omzetcijfer van de Amerikaanse detailhandel deed beleggers weer huiveren.

De PPI, de producentenprijsindex, gaf in lijn met de verwachtingen over mei een stijging te zien van 0,2%. Als de sterk schommelende kosten van energie en voedsel uit de index worden gelicht bedraagt de stijging 0,1% en ook dat was precies waar de markt op had gerekend.

Maar de omzet van de Amerikaanse detailhandel bleek afgelopen maand met een vol procent te zijn gestegen, en dat was het dubbele van wat analisten hadden getaxeerd. Met name de auto-verkopen duwden het cijfer op. Bovendien was het een teleurstelling voor de markt dat het groeicijfer over april is herzien van 0,1 naar 0,4%. Dat zette de obligatiekoersen weer onder druk en als gevolg daarvan doken de meeste aandelen ook in de min.

Overigens meenden enkele analisten dat er momenteel sprake is van een "gezonde correctie" op de beurs. Zij noemen het logisch dat beleggers, in afwachting van wat de FED eind deze maand eventueel gaat zeggen, hun nek nu niet te ver uitsteken en eerder liever wat liquiditeiten opbouwen.

Zoals gebruikelijk leden de financials weer het sterkst onder de angst voor oplopende rentetarieven. Vooral American Express kreeg het zwaar te verduren, terwijl Citigroup zich juist aan de malaise kon onttrekken.

Onzekerheid is ook nooit goed voor de technologiesectoor en dat drukte de Nasdaq-index ook flink onderuit. Met nog een uur te gaan stond de index een kleine 40 punten lager op 2446.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.