De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] ReiswereldDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


zaterdag
12 juni 1999

 


[Libertel]
[Oce]
[Jaarverslag Service]
[V & L informatica]
[BOL, voor al uw boeken]
[ABN AMRO]
[Autosite]
[Wanadoo]

Fusie accountants
toch afgeblazen

Van een onzer verslaggevers - DEN HAAG, zaterdag

De beoogde fusie tussen de beroepsorganisaties van accountants Nivra en NOvAA gaat niet door.

De Nivra-achterban bleef bezwaren houden tegen het samengaan van beide organisaties. Over het titelgebruik kon uiteindelijk geen overeenstemming worden bereikt.

NOvAA, de club van 6000 accountants-administratieconsulenten (AA's), is uiterst verbolgen over de bezwaren rondom het titelgebruik door de leden van het Nivra, dat de belangen van de 12000 registeraccountants (RA's) vertegenwoordigt.

Een groot gedeelte van de RA's verzet zich, net als in december vorig jaar, tegen het voornemen van de besturen van Nivra en NOvAA om na de fusie voor alle accountants in Nederland één titel in te voeren. Aanvankelijk zouden de AA's zich voortaan RA mogen noemen. Maar toen de Nivra-leden zich daartegen verzetten, rolde als compromis de titel van certificerend publieke accountant (CPA) uit de bus.

De RA's, die een academische studie en een aanvullende opleiding achter de rug hebben, blijven het echter onterecht vinden dat de op hbo-niveau geschoolde AA's in de nabije toekomst dezelfde titel krijgen.

Volgens NoVAA-directeur, drs. Peter Lagerstee gaat het zijn aanhang niet om de RA-titel op zich. "We vinden gewoon dat bij een fusie een gemeenschappelijk titel moet ontstaan. Nadat de Nivra-leden de fusie eind vorig jaar afbliezen, hebben we met het Nivra een akkoord bereikt over de titel van 'CPA'. Nu er bij de Nivra-achterban weer zoveel oppositie bleek, is het uitgangspunt van de fusie echter onderuitgehaald."

Volgens Legerstee was de invoering van een accountantstitel een 'bestaansvoorwaarde' voor de fusie. "Andersom gezegd: als we moeten voortgaan met twee titels, is er ook niet een beroepsorganisatie nodig. Dan kun je inderdaad, zoals nu gebeurt, net zo goed alles bij het oude laten."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.